En velfortalt og klog bog med Grøndahls refleksioner om Europas og Danmarks væsen og tankerne efter hans mors død. Både for rejse- og essayinteresserede.
Et essay i form af en spontan, improviserende tekst, der bevæger sig på tværs af tid og sted mellem Danmark og Rom og mellem JCGs egne refleksioner om kunst og litteratur om politik og samfund. I løbet af en forårsmåned bevæger JCG sig rundt i Rom, hvor de mange indtryk af byens nutid og fortid blander sig med tilbageblik til barndommen hos farmoren i Nordsjælland, om det at være over midtvejs i livet og hans egen mors sygdom og død. Men også samfundsbegivenheder fra nyere tid med Murens fald og islamismens påvirkning i Europa er temaer.
Den ellers frankofile JCG har også sans for Roms skønhed og særegenhed. Og hans tanker om Europas historie og tilstand flugter fint og højt med byens tunge kulturarv og skjulte enklaver som kulisse. Refleksionerne her med afstikkere til hans egen familie, ture til danske steder, der spiller en rolle for ham falder fint ind i det overordnede tema som Europa udgør for denne bog. Erindring og fællesskab i personlig og almen forstand er en af ledetrådene. Denne reflektoriske rejse er absolut interessant at følge JCG på.
JCGs bog om kunstneren Seppo Mattinen Sihaya ti amo foregår også i Rom. JCG er også i genremæssig forstand en europæisk forfatter og kan her bl.a. minde om franske Modiano.