Bøger / faglitteratur / bibliografier

Hjemmeværnet : historien om det folkelige forsvar


Beskrivelse


Summary: I denne bog fortælles historien om Hjemmeværnet som en del af den større politiske historie i Danmark – til tider en central del.Hjemmeværnet er en frivillig, militær organisation og en del af det danske forsvar. Men det er også en folkelig bevægelse, som repræsenterer et bredt udsnit af den danske befolkning, der ved siden af civile job får en militær uddannelse, og stillersig til rådighed for forsvaret og for samfundsopgaver.Hjemmeværnets betydning – og generelle omdømme – har forandret sig i takt med såvel skiftende trusselsbilleder som vekslende samfundstendenser. Organisationen har rod i modstandsbevægelsen, som voksede frem under Danmarks besættelse 1940-1945, og som fremtvang et brud med såvel den hidtil førte sikkerheds-, udenrigs- og forsvarspolitik, som et mentalt brud med småstatskomplekset. Hjemmeværnet blev både militært og politisk en af den kolde krigs centrale organisationer. Militært som et centralt led i den tidlige koldkrigs beredskab og i den sene koldkrig som en stadig mere central del af et skrumpende dansk forsvar; politisk som en ’frontlinjeorganisation’ i den kamp om sjælene, der fandt sted. Efter den kolde krigs afslutning har Hjemmeværnet gennemgået en gennemgribende omstilling, under pres fra nye trusler. I takt med forsvarets ’internationalisering’ har Hjemmeværnet således fået en ny, central rolle i det nationale krise- og katastrofeberedskab.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. nov. 2017

af

af

Per Månson

d. 9. nov. 2017

Pragtværk om det danske Hjemmeværn og ikke mindst de politiske processer, der gik forud. For alle med interesse i det folkelige forsvar.

Forfatteren, der er seniorforsker ved Tøjhusmuseet, giver her en meget grundig fremstilling af Hjemmeværnets snart 70-årige historie. Han starter dog med forhistorien, der bl.a. går tilbage til middelalderens landeværn og over de forskellige frivillige skyttekorps. Hjemmeværnets egen historie udspringer af modstandsbevægelsen under 2. verdenkrig, hvorfra man ønskede at bevare en folkelig bevæbnet styrke. Det gik der meget politik i med de borgerlige overfor kommunisterne, men i sommeren 1948 blev den første hjemmeværnslov vedtaget. Bogen skildrer værnets rolle under den kolde krig frem til vore dage, hvor værnet udover grænsekontrol og trafikstyring også deltager i miljøbeskyttelse og i internationale opgaver.

Det er en meget sober og loyal fremstilling, der også inddrager den løbende debat og kritik, der har været om Hjemmeværnets rolle. Bogen er rigt illustreret og har en omfattende bibliografi.

De forskellige hjemmeværnsdistrikter har udgivet jubilæumsskrifter, men den seneste samlede monografi er Hjemmeværnet = dansk forsvarsvilje fra 1980.


litteratursiden.dk

d. 3. jan. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 3. jan. 2018

En indbydende, velskrevet og veldisponeret bog med mange relevante illustrationer, der giver en samlet gennemgang af Hjemmeværnets historie. ’Hjemmeværnet’ er et gedigent standardværk skrevet af en h...


Jyllands-posten

d. 24. dec. 2017

af

af

Flemming Østergaard

d. 24. dec. 2017


Krigshistorisk tidsskrift

Årg. 54, nr. 1 (2018)

af

af

Jan Kaare Christensen

Årg. 54, nr. 1 (2018)