Bøger / faglitteratur / bibliografier

Hofjuveler A. Michelsen : fra stilkopi til arkitektsølv


Beskrivelse


Gennemgang af den mangfoldige produktion af sølvtøj hos Hofjuveleren A. Michelsen. Derudover biografier af sølvsmede og kunstnere knyttet til firmaet.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. nov. 2009

af

af

Jette Andreasen

d. 24. nov. 2009

Hofjuveler A. Michelsen eksisterede som firma fra 1841 til fusionen med Den Kongelige Porcelænsfabrik, Holmegaard og Georg Jensen i 1985. Sølvsmedien har spillet en central kulturhistorisk rolle, og bogen henvender sig til såvel samlere som alle med interesse for dansk sølv.

Bogens forfattere kommer fra auktionsverdenen og har begge et indgående kendskab til sølv. Firmahistorien tager udgangspunkt i de fire generationer, der har stået i spidsen, og de kendte kunstnere, der har været tilknyttet. Den velskrevne tekst bliver i sin kronologi også til stilhistorie fra historicisme til modernisme, fra Slott-Møller til Arne Jacobsen. Hovedvægten er lagt på bordsølv, men smykker berøres. Desuden er der særlige kapitler om det Michelsen måske har været mest kendt for, fx juleskeer og margueritsmykker. Den særlige forbindelse til kongehuset belyses, ligesom produktionen af Elefantordenen og Dannebrogsordenen beskrives. Bogen er meget smagfuldt illustreret med mange nyoptagne fotos, hvor sølvet fremstår med stor klarhed. Oversigt over årstalskoder, sølvmærker og litteraturliste afslutter.

Man får her et samlet indblik i alle firmaets aktiviteter. Juleskeen er tidligere beskrevet i Juleskeen 1910-1984, 1984 og andre produkter optræder i bøger om sølv, senest i Lise Funders Dansk sølv, 1999.

Den flot illustrerede bog om hofjuvelerfirmaet er kultur- og kunsthistorie i en velskrevet og informativ form.


Berlingske tidende

d. 12. jan. 2010

af

af

Eva Pohl

d. 12. jan. 2010


Politiken

d. 13. feb. 2010

af

af

Lars Hedebo Olsen

d. 13. feb. 2010


Antik & auktion

2010, nr. 1

af

af

Hanna Nielsen

2010, nr. 1