Bøger / faglitteratur / analyser

Horden : tretten digterportrætter 1872-1912


Beskrivelse


Introduktion til perioden 1872-1912, som man normalt forbinder med Brandes og det moderne gennembrud og frem til tiden lige op til Første Verdenskrig samt portrætter af 13 danske forfattere, der faldt udenfor Brandes' genreforståelse.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. okt. 2015

af

af

Tina Schmidt

d. 13. okt. 2015

13 digterportrætter af digtere fra perioden fra 1872-1912. Portrætter, der sætter sig op imod Brandes' litteraturforståelse. For litteraturstuderende og særligt interesserede.

I bogens første del, Omrids, præsenteres læseren for periodens fremherskende litteratur og genreforståelse - altså Georg Brandes' karakteristik af dansk litteratur som henholdsvis moderne gennembrud og impressionisme. Hans Otto Jørgensen plæderer for en bredere genreforståelse og en mindre rigid periodeforståelse. Dette gøres blandt andet ved at inddrage nogle af periodens mindre kendte forfattere, de, der faldt uden for Brandes' skemaer; herunder især kvindelige forfattere. Bogens anden del, Galleri, er en grundig gennemgang af hver af de 13 valgte forfatteres værker med et helt afsnit tilegnet hver udgivelse.

Meget grundigt og tætskrevet værk. De mange spring til citater fra tekstpassager og brevvekslinger gør den svær at læse som et hele, men velegnet som opslagsværk.

Bogens erklærede mål er at skrive sig op imod Georg Brandes: Hovedstrømninger i det 19. århundredes litteratur - emigrantlitteraturenVerdens litteraturhistorie. Bind 1 : OldtidenDet stadig moderne gennembrud. Meget anden litteraturforskning har siden Brandes' tid forsøgt at gøre op med rigid periodeforståelse. På dansk er især Hans Hertels litteraturhistorie i 7 bind: Verdens litteraturhistorie. Bind 1 eller det selvstændige værk: Det stadig moderne gennembrudBogens erklærede mål er at skrive sig op imod Georg Brandes: Hovedstrømninger i det 19. århundredes litteratur - emigrantlitteraturen. Meget anden litteraturforskning har siden Brandes' tid forsøgt at gøre op med rigid periodeforståelse. På dansk er især Hans Hertels litteraturhistorie i 7 bind: Verdens litteraturhistorie. Bind 1 eller det selvstændige værk: Det stadig moderne gennembrudBogens erklærede mål er at skrive sig op imod Georg Brandes: Hovedstrømninger i det 19. århundredes litteratur - emigrantlitteraturen. Meget anden litteraturforskning har siden Brandes' tid forsøgt at gøre op med rigid periodeforståelse. På dansk er især Hans Hertels litteraturhistorie i 7 bind: Verdens litteraturhistorie. Bind 1 eller det selvstændige værk: .


litteratursiden.dk

d. 24. juni 2016

af

af

Erling Lykke

d. 24. juni 2016

En stærkt personlig litteraturhistorie, der gør op med den gængse opfattelse af forfatterne fra det moderne gennembrud. Et væsentligt indlæg og debatoplæg. Hans Otto Jørgensen har skrevet sin egen lit...


Kristeligt dagblad

d. 3. feb. 2016

af

af

Rasmus Vangshardt

d. 3. feb. 2016


Politiken

d. 1. nov. 2015

af

af

Mikkel Bruun Zangenberg

d. 1. nov. 2015


Weekendavisen

d. 13. nov. 2015

af

af

Lars Bukdahl

d. 13. nov. 2015


Information

d. 7. nov. 2015

af

af

Erik Skyum-Nielsen

d. 7. nov. 2015


Standart

Årg. 30, nr. 2/3 (2016)

af

af

Lis Norup

Årg. 30, nr. 2/3 (2016)