Bøger / faglitteratur

Hundeaktivering med Jan Nijboer


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. dec. 2010

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 17. dec. 2010

Jan Nijboer henvender sig til hundeejere, der gerne vil have et "glædesfyldt fællesskab" med deres hund. Dvs. de, som ud over at ønske en lydig familiehund eller en velafrettet brugshund, også vil opbygge et personligt forhold til deres hund.

Jan Nijboer, der er hollænder, har i sit hjemland udgivet flere hundebøger. Han er oprindeligt pædagog, og det smitter af på hans arbejde med hunde. Hans udgangspunkt er, at hundene skal støttes i deres naturlige adfærd og redskabet er hans eget udviklede "dummy-belønnings-koncept". Bogen giver detaljerede vejledninger i, hvordan man indarbejder en række aktivitetslege (gerne med en vis nyttevirkning) i hunden. Til slut bringer JN vejledning i flere nye hundesportsgrene, fx hyrdebold, som han selv har introduceret. Bogens træningsanvisninger er meget detaljerede, og det vil kræve stort engagement, ikke mindst af hundeejeren, at gennemføre de forskellige øvelser. Bogen er fint illustreret, men sprogligt en smule tung.

Der er allerede en del bøger, der henvender sig til samme gruppe. Bøger om den mere anerkendte hundesport, agility, vil have en bredere appel til dem, der er direkte sportsinteresserede. Er det det mere showbetonede, man går efter, rinder Susann Wheadons Tricks og smarte øvelser : mental motion for hunde, 2009, i hu.

Meget grundigt introducerer forfatteren en række øvelser og nye hundesportsgrene, som kan hjælpe den engagerede hundeejer med at aktivere hunden på en udfordrende måde.