Bøger / faglitteratur til børn / undervisnings-materiale

Hvad gør generne? : genetik, arvelighed

Del af Indblik

Beskrivelse


Om kroppens byggesten, cellerne, og deres biologiske opbygning i kromosomer og gener og deres arvelige betydning. Den genteknologiske udvikling og betydningen for planter, dyr og mennesker nu og fremover.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. jan. 1997

af

af

Lasse Andersson (skole)

d. 6. jan. 1997

I dagspressen blusser debatten om gensplejsning jævnligt op. Denne bog giver på glimrende vis eleverne den baggrundsviden, der er nødvendig når de etiske spørgsmål i forbindelse med genteknologi skal diskuteres. Bogens første halvdel gennemgår arvelighedslæren på letforståelig vis og giver herved det nødvendige fundament for forståelsen af bogens anden del, der omhandler moderne genteknologi. Afslutningsvis lægges upartisk op til den debat, der fortløbende må foregå, når vi skal tage stilling til de etiske dilemmaer, der følger med genteknologien. Bogen er sat i tre spalter med mange mindre afsnit, der gør den sprogligt velbearbejdede tekst overskuelig. Sort/hvid illustrationer i form af fotos og tegninger understøtter teksten. Bag i bogen findes et udførligt leksikonafsnit og stikordsregister. Bogen kan benyttes i f.eks. biologi, samfundsfag og projektarbejde fra 7. klasse. På skolebiblioteket har vi om emnet bl.a. Hans Pedersens Den ottende dag fra 1986 og Ole E. Heies Arv og gensplejsning fra 1989, der begge er noget vanskeligere end denne titel.


Bibliotekernes vurdering

d. 6. jan. 1997

af

af

Bente Nielsen

d. 6. jan. 1997

Denne aktuelle bog om generne er beregnet til undervisningsbrug. Den kan dog sagtens anvendes i børnebibliotekerne som supplement til Libner, Flemming:Genteknologi, 1992 og Münster, Ole:Gensplejsning, 1986. Bogen fortæller først om kroppens byggesten, cellerne. Dernæst redegøres der sagligt og grundigt for de biologiske forhold omkring celler, kromosomer og gener. Deres opbygning og bestanddele gennemgås omhyggeligt, og der fortælles om deres betydning for de arvelige faktorer. Endelig kommer bogen ind på, hvordan man via den videnskabelige forskning og den teknologiske udvikling kan ændre på generne og dermed arvemassen hos både mennesker, dyr og planter. Der rundes af med en sober diskussion af genteknologiens fremtidige perspektiver. Her berøres f.ex. genterapi og DNA-registre og både muligheder for positiv anvendelse samt misbrug omtales. Bogen afsluttes med et grundigt leksikon over fagudtryk samt et register. Emnet er vanskeligt, men er beskrevet i et let flydende sprog. Bogen er trespaltet og illustreret med s/h fotos samt en del stregtegninger. Forfatteren har tidligere skrevet om børn samt udgivet brugsbilledbøger, hvoraf den nyeste er Christina har allergi, 1994.


Ugeskrift for læger

Årg. 159, nr. 19 (1997)

af

af

Søren Nørby

Årg. 159, nr. 19 (1997)


Ugeskrift for læger

Årg. 159, nr. 35 (1997)

af

af

Finn Cilius Nielsen

Årg. 159, nr. 35 (1997)