I den fjerde bog om den tænksomme Sebastian, 12 år, og hans veninde Vigga er temaet demokrati. Den kan læses fra 11 år og er velegnet til en samtale og debat om demokrati overfor diktatur.
Bøgerne om Sebastian har hvert sit debatterende tema, senest om evolution i Hvor kommer du fra, Sebastian?, 2011. I en handling med spændende elementer og i samtalen og mødet med tante Ketty og hendes ven Adam belyses og forklares forskellige styreformer. Adam og siden Sebastian opbevarer en tysk pistol fra besættelsestiden. Nynazister bryder ind for at få fat i den. Det giver anledning til at forklare om nazismens ideologi og til at stille den overfor det danske demokrati. Den demokratiske styreform sættes også i perspektiv, da klassekammeraten Reza på en ferie i Iran oplever, hvordan styret der nedkæmper en demonstration for demokrati. Vægtningen mellem det spændingsfyldte i handlingen og samtalen om hvad demokrati og diktatur er, balancerer udmærket. Teksten er skrevet i et klart og dialogrigt sprog. Forsiden med en pistol minder i layout om de andre Sebastian forsider. Bagsidens tekst fanger læseren og oplyser om bogens tema.
Titlen er mindre filosofisk og mere konkret end Hvor kommer du fra, Sebastian?. I Fangen på Djævleøen, 2009 kan man læse om Dr. Dampe, en af Danmarks første demokrater.
Det er en velskrevet og letforståelig bog, der med bl.a. Sebastians spørgelyst i en spændingsfyldt ramme giver faglig viden om og forståelse af, hvad demokrati og diktatur er.