Film / fiktion / drama

Hvidsten Gruppen : nogen må dø for at andre kan leve


Beskrivelse


Marius Fiil er familiefar og krofatter på den jyske Hvidsten Kro. Sammen med lokale folk organiserer han under 2. verdenskrig en gruppe, der modtager og videresender krigsmateriel nedkastet af englænderne.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. aug. 2012

af

af

Frans Rasmussen

d. 17. aug. 2012

Vellykket og menneskeligt gribende skildring af et kapitel i den danske modstandskamp under 2. verdenskrig, der også vil have et vigtigt budskab til de unge generationer. Fra 13 år.

Marius Fiil er familiefar og krofatter på den jyske Hvidsten kro. Sammen med lokale folk organiserer han under 2. verdenskrig en gruppe, der modtager og videresender krigsmateriel nedkastet af englænderne. Deres indsats får væsentlig betydning, men er farligere end de helt er klar over. Instruktørdebutanten Anne-Grethe Riis fortæller med historisk korrekthed, og skønt emnerne er patriotisme og opofrelse fremstår filmen næsten dramadokumentarisk og uden det bulder og brag den spændende, ydre historie lægger op til.

Den danske modstandsfilm blev genoplivet med storproduktionen Flammen og Citronen, der med sin vægtning af spektakulær, dramatisk skildring af hovedpersonernes heltegerninger ikke for alvor bevægede på det personlige plan. Det gør Hvidsten Gruppen med sin historie, der ikke foregår i storbyen, men på landet blandt almindelige mennesker, der vælger at handle for at forsvare nogle værdier uden at kende konsekvenserne.

Selv om filmen i de afsluttende scener bliver lige lovlig følelsesladet og sentimental, så er dens afgørende styrke, at den bevæger. Der leveres utrolig godt skuespil og ved at holde fokus på en enkel familie og på de konsekvenser, modstandkampen får, bliver det en nær og vedkommende fortælling om at stå sammen, et alment budskab, der rækker ud til andre konflikter i verden.


Politiken

d. 1. mar. 2012

af

af

Sophie Engberg Sonne

d. 1. mar. 2012


Berlingske tidende

d. 1. mar. 2012

af

af

Jacob Wendt Jensen

d. 1. mar. 2012


Kristeligt dagblad

d. 1. mar. 2012

af

af

Søren Hermansen

d. 1. mar. 2012


Jyllands-posten

d. 1. mar. 2012

af

af

Johs. H. Christensen

d. 1. mar. 2012


Weekendavisen

d. 2. mar. 2012

af

af

Nikolaj Mangurten Rubin

d. 2. mar. 2012


Børsen

d. 1. mar. 2012

af

af

Morten Dürr

d. 1. mar. 2012


Filmmagasinet Ekko

Nr. 56 (2012)

af

af

Bo Tao Michaëlis

Nr. 56 (2012)