En eksistentiel, filosofisk billedbog der kan læses og bruges til dialog med de ældste børn i daginstitutionerne fra 5 år og i indskolingens yngste klasser. Der stilles krav til formidler om at selv at være afklaret i forhold til en dialog, men bogen fungerer også blot til samtale efter fx oplæsning i hjemmet, for det er en rigtig god historie også.
Endes tekst er fremragende disponeret, og historien struktureret så virkemidler og effekter virkelig fungerer optimalt. Det er en tekstrig historie med et smukt og nuanceret sprog fokuseret omkring bamsen Washable, som er den vi følger, og Washable vil også være identifikationsfiguren for børnene. Billederne spiller meget smukt op til dette. Farverne er klare og mættede, billederne er smukt malede med realistiske figurer, let fortegnet bamse og spændende close-ups og overraskende heltotaler udnytter smukt et filmagtigt billedsprog. Illustrator kendes fra Alison Ritchie Godnat, godnat med fjollede får, 2008.
Historien har tidligere været udgivet på dansk med anden illustrator under titlen Teddybjørnen spurgte - hvorfor er jeg til?, 1993 og i novellesamlingen Trolddomsskolen og andre historier, 1995. Denne nye billedbog kan afløse udgaven fra 1993. Den nye udgave er klædeligt nyoversat, og billederne virker tidssvarende, dynamiske og friske, mens den ældre udgave virker en smule altmodisch.
Fin ny udgave af en af Endes gode og relevante historier, der her får nyt og vitalt liv igen.