Bøger / faglitteratur

Hvorfor verden ikke findes


Beskrivelse


Behandling af en række af filosofiens væsentligste spørgsmål: Hvad er verden? Hvad vil det sige at eksistere? m.m. Forfatteren optegner sit filosofiske standpunkt, den nye realisme, igennem begrebsafklaringer- og distinktioner og argumenter for og imod nogle af filosofiens sværvægtere, såsom Kant, Hegel, Wittgenstein og Habermas.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. aug. 2018

af

af

Jacob Holm Krogsøe

d. 28. aug. 2018

Her kan du få forklaringen på, hvorfor verden IKKE findes. Fagbog til dem med interesse i filosofi og moderne popkultur.

"Det drejer sig altså ikke om en generel indføring i filosofien eller om en erkendelsesteoriens historie, men om forsøget på at udvikle en filosofi så almenforståeligt som muligt". Det er, kort fortalt og med forfatterens egne ord, kernen i denne filosofiske fagbog. Igennem syv kapitler, med titler som "Hvorfor verden ikke findes" og "Kunstens mening", og et utal af underafsnit, præsenterer den tyske filosof Markus Gabriel læseren for sin tilgang til filosofiens kerne og der hvor han bryder med andre tænkere. Bogen afsluttes med en epilog, hvor Kristoffer Baslev Willert (bogens oversætter) og Anders Moe Rasmussen præsenterer Gabriel.

Gabriels evner som formidler er imponerende: Han formår at gøre abstrakte idéer og tanker tilgængelige, fordi hans tilgang læner sig op ad Wittgensteins statement "Hvad der overhovedet lader sig sige, lader sig sige klart". Med jordnære eksempler fra dagligdagen og fra film og tv-serier, er bogen en underholdende og lærerig udgivelse, der samtidig er en indføring i centrale begreber fra den filosofiske disciplin samt Gabriels egne tanker.

I forhold til en dybere forståelse for filosofi som videnskab anbefales det klassiske opslagsværk Politikens filosofi leksikonNietzsches hammer og andre redskaber fra filosofiens værktøjskasse og den morsomme Nietzsches hammer og andre redskaber fra filosofiens værktøjskasseI forhold til en dybere forståelse for filosofi som videnskab anbefales det klassiske opslagsværk Politikens filosofi leksikon og den morsomme .


Filosofiske anmeldelser [online]

Årg. 7, nr. 2 (2019)

af

af

David Larsson

Årg. 7, nr. 2 (2019)


Politiken

d. 6. okt. 2018

af

af

Lasse Posborg Michelsen

d. 6. okt. 2018


Information

d. 22. sep. 2018

af

af

Kresten Lundsgaard-Leth

d. 22. sep. 2018