Bøger / skønlitteratur til børn / roman

I år er alting anderledes


Beskrivelse


Mads er 12 år og vi følger ham i løbet af de par år hvor han forsøger at blive klogere på sig selv og de svære nye følelser i hverdagen med kærester, fester, kliker og magtspil.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. okt. 1999

af

af

Irene Aagaard

d. 14. okt. 1999

Bogen giver et troværdigt og nuanceret portræt af en dreng i 90'ernes Danmark, og er et godt bud på en drengs udvikling fra barn til teenager. Temaet er således det samme som i forfatterens to tidligere ungdomsbøger, blot er der her tale om en lidt yngre dreng. Mads er 12 år og befinder sig i den fase af livet, hvor han hverken føler sig som barn eller voksen. Han befinder sig i periferien af klassen og hører ikke til i nogen af drengeklikerne, fordi han ikke spiller fodbold. Hjemme får han ikke megen opmærksomhed fra forældrene, hvis energi næsten udelukkende går med at passe Mads' retarderede lillesøster, som ingen i klassen har kendskab til. Men heldigvis er der Anne, den nye pige i klassen, som Mads hemmeligt mødes med efter skoletid. Bogen udspiller sig i løbet af et par år, hvor Mads forsøger at blive klogere på sig selv og de svære nye følelser omkring piger og seksualitet. Historien er skrevet i et flydende og letlæst sprog, hvor ikke blot Mads, men også de andre personer står klart og tydeligt for læseren. Det er en rammende og overbevisende skildring af pubertetsalderen med alle de kaotiske tanker og følelser, som hører tilstanden til. Jævnaldrende af begge køn vil gennem beskrivelsen af Mads kunne genkende sig selv og deres hverdag med kæresterier, fester, kliker og magtspil, hvor man bliver udelukket fra fællesskabet og klikerne, hvis man på nogen måde skiller sig ud fra de toneangivendes normer.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. okt. 1999

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 14. okt. 1999

Igennem de to år bogens handling strækker sig over, sker der en mase i og omkring Mads. Han går i 6. kl. ved bogens start og har svært ved at begå sig blandt klassens øvrige drenge. Og så er der Mads' lillesøster, Skrigeungen. Udviklingshæmmet, retarderet og opmærksomhedskrævende, så Mads' forældre slet ikke ser hvad der sker med og rører sig i ham. I et godt afluret og fint sanset sprog, med mange gode billeder og en robust, langtidsholdbar humor, lader forfatteren Mads fortælle om livet i 6. og 7. kl., om pigernes mystiske forandringer, om magtrokeringerne, den første brandert, om de sure forældre, det hemmelige forhold til Anne, den nye pige i klassen og om den skjulte forelskelse i Maiken. Om det svære forhold til den retarderede lillesøster, som Mads har så svært ved at håndtere og helst vil skjule for de andre. Forfatteren har godt fat i handling og personer, og bogen opleves som særdeles realistisk, bevægende og vedkommende. Og forfatterens indsigt og forståelse kombineres med litterær tæft, så helheden fremtræder som en endog usædvanlig god bog for målgruppen, 6. - 8. kl.. Lidt af et scoop til fælleslæsning foruden alm. hjemlån. En af de bøger der går lige i hjertekulen.


Dansk

2003, nr. 5

af

af

Kurt Thybo

2003, nr. 5