Bøger / skønlitteratur / science fiction

I Edenas have

Del 2 af Edenas verden

Beskrivelse


Tegneserie. På planeten Edena må Stel og Atan, uden deres teknologiske hjælpemidler, indstille sig på en mere naturlig levevis. Livet på planeten indebærer både fysiske og mentale transformationer for de to rumfarere.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. juni 2014

af

af

Steffen Kronborg

d. 24. juni 2014

Edenas verden er for voksne læsere med sans for seriemediets grænseområder.

Serien, der oprindelig blev til som en ekstravagant reklame for bilmærket Citroën, udviklede sig hen ad vejen til at blive en af Moebius ́store science fiction-serier, på linje med den nyligt genudgivne serie Major Grubert. I modsætning til denne præsenterer den nye 6-binds serie et par ikke tidligere dansk-udgivne titler, og flere af de nye bind indeholder artikler, der er nye i forhold til tidligere udgavers indhold. Ikke mindst seriens første, 30 år gamle indledningsbind, imponerer læseren med sine flotte studier af en Citroën model 1938 på besøg i det ydre rum. Men også de følgende bind føjer sig smukt ind i Moebius ́originale afsøgning af seriemediets grafiske rammer og muligheder og viser tegnerens talent for fuld udblæsning. Fortællemæssigt føjer den økologisk funderede fabel om de to rummekanikere Stel og Atan og deres oplevelser på planeten Edena dog ikke meget nyt til Moebius ́univers.

Fra 1986 til 1998 udkom bd. 1-4 i Edena-serien på dansk i versioner, der form- og indholdsmæssigt ligner de nye udgaver næsten til forveksling. Serietitlen, tekstningen og forsiderne er nye i forhold til tidligere, mens oversættelsen og farvelægningen er den samme som før.

Tiden er heldigvis ikke løbet fra Moebius ́tegne- og fortællestil, som fortsat ikke minder om ret meget andet inden for seriemediet. Tag roligt med på denne mentale rutsjebanetur på den langt fra paradisiske planet Edena.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 18. dec. 2018

I slutningen af 1986 udkom Moebius' Stjernerejsen: en Citroen-odyssé og nu tre år efter viser det sig at være starten på en ny serie med fællestitlen Stjernernes vandringsmand. Foreliggendealbum er altså en fortsættelse af Stjernerejsen. Atan og Stel, de to forulykkede piloter fra første album endte med at blive piloter på det kæmpemæssige tænkende rumskib kaldet Pyramiden. Rejsensmål er paradisplaneten Edena og hertil når de to venner i album nr. 2. De har altid levet af kunstig føde, men nu bliver de nødt til at klare sig på naturens præmisser, med det resultat, at dereskønsløse kroppe udvikler sig således, at Atan viser sig at blive til Atana. Moebius univers er en mystisk drømmerejse ud i fantasien, hvor banaliteter lige pludselig får enorm betydning og hvorstore begivenheder blot viser sig at være forbigående illusioner. På tegnesiden følger Moebius meget flot dette mønster op, til tider er miljøer og personer tegnet meget naivt og enkelt, og tilandre tider er detstorslået, flot og dramatisk. Moebius er en tegneseriekunstner, som afprøver grænser og for hans vedkommende synes grænserne at være meget vide. Et flot album til skolens ældstetegneserielæsere.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Claus Bundgaard

d. 18. dec. 2018

I 1986 udgav den franske tegner Moebius tegneserien Stjernerejsen, hvor to astronauter drøner rundt på en øde planet i en gammel Citroen. Den historie fortsætter han hermed og antydersamtidig, at der vil komme flere bind i serien. De to rejsende havner denne gang på planeten Edena, som er i en paradisisk tilstand med masser af idyllisk natur. For astronauterne, som er vant tilalskens ernærings- og medicinteknologi, betyder det imidlertid en vanskelig udfordring at leve naturligt, men de lærer det og undergår samtidig en fysisk og psykisk metamorphose. Historien enderforeløbig i et dramatisk crescendo, hvor drøm, metafysik og horror mixes som i forfatterens hovedværk John Difool. Dette bind hører til Moebius' lettere repertoire, hvor symbolikken er nogenlundetydelig, men som det ofte er tilfældet med hans arbejde, sidder jeg tilbage med fornemmelsen af at være gået glip af noget - enten fordi jeg ikke kan se det, eller også fordi det ikke er der. Somaltid er billedsiden suverænmed vekslen mellem en klar naivistisk streg og Druillet-inspirerede totalbilleder. For voksne science fiction-læsere, hvor kedsomheden endnu ikke har meldt sig.


Information

d. 26. mar. 1990

af

af

Jørgen Aabenhus

d. 26. mar. 1990


Jyllands-posten

d. 23. jan. 1990

af

af

Morten Hesseldahl

d. 23. jan. 1990


Berlingske tidende

d. 21. dec. 1989

af

af

Jakob Stegelmann

d. 21. dec. 1989


Det fri aktuelt

d. 23. nov. 1989

af

af

Steffen Larsen

d. 23. nov. 1989


Politiken

d. 10. dec. 1989

af

af

Trine Sick

d. 10. dec. 1989