Bøger / skønlitteratur til børn / roman

I himlen går mænd med kjoler


Beskrivelse


Asger på 7 år har et rigtigt tæt forhold til sin morfar, så da morfaren dør ændrer Asgers verden sig pludseligt. I bogen fortæller Asger, hvordan han oplever det hele med død, begravelse og sorg, og det gør han både sjovt og sørgeligt på én gang.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. maj 2002

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 16. maj 2002

Endnu en god bog af Lise Helledie. Asger på 7 år har et rigtigt tæt forhold til sin morfar. De er meget sammen, og morfar fortæller nogle gode historier, men nærværet og samværet er det vigtigste, for det giver forældrene ikke i samme grad. Asger oplever meget i sin familie og med sin morfar, og han har ordet i bogen, der er fortalt med hans synsvinkel - eller lillesøsterens. Det kommer der nogle sjove betragtninger ud af, som vil more børn fra 6 år samt både underholde og være tankevækkende for de voksne oplæsere. Bogen er primært en højtlæsningsbog, men også de yngste selvlæsere vil kunne have stor fornøjelse af bogen. Det er ikke sjovt det hele, for bogens emne er børns sorg over at miste f. eks. en af bedsteforældrene, for Asgers morfar dør, og hans verden forandrer sig pludseligt. Bogens sidste halvdel er om, hvordan Asger oplever det hele med død, begravelse og sorg, samt hvordan han kommer videre, og det er morsomt, gribende og flot beskrevet, så alle vil kunne bruge bogen som en forberedelse, til det bliver aktuelt eller som led i familiens egen bearbejdning af sorg - på en god og sjov måde. "Man kan ikke dø uden at leve, og så kan man lige så godt have det sjovt, mens man lever", citerer Asger sin morfar for. De sorte/hvide tegninger i bogen understøtter stemningen i historien fint.


Bibliotekernes vurdering

d. 16. maj 2002

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 16. maj 2002

Asger er 7 år og meget knyttet til sin morfar; de har deres egen lille verden med træsnitteri, fiskeri og hemmelig hule. Og pludselig er morfar død. I al sin enkelthed er det handlingen. Døden og sorgbearbejdningen ses fra børnehøjde. Den er skrevet i nutid og jeg-form, og vinklen fungerer plausibelt. Sådan kan man sagtens forestille sig, tankerne snurrer rundt i hovedet på drengen. De voksne takler dødsfaldet meget troværdigt, for Asger stiller naturligvis spørgsmål, og forældrene må give lidt indviklede forklaringer på børneniveau. Lillesøsteren på fire er sikkert også ramt på kornet; hun er mest optaget af det fine tøj, hun skal have på til begravelsen. Det er de små detaljers bog, nænsom, men også med en fin humor, når den ærkedanske families hverdag og fest beskrives. Gravøllet er genkendeligt, og det er de voksne, der egentlig har sværest ved at finde sig selv. Bogen er velegnet til oplæsning for de 6-9 årige, men pga. emnet nok bedst for små grupper. Illustrationerne er s/h tegninger, som er holdt i samme bløde stil som teksten. Andre bøger om hverdagsemner af forfatteren er Kan sjælen flyve? (1997) om skilsmisse og Sådan en hesteæder (2000) om venskab.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 36 (2002)

af

af

Ingrid Skovgaard Andersen

Årg. 119, nr. 36 (2002)