Henvender sig til alle som på et forholdsvist jordnært, men videnskabeligt grundlag har interesse i studiet af dansk mentalitet og afdækning af det typisk nationale.
I den lange række af bøger der i de seneste år er udkommet om danskhed, dansk identitet m.v. belyser bogens 3 forfattere gennem 7 samfundsinstitutioner og 7 mentale mønstre det overordnede spørgsmål om hvad det vil sige at være dansk. Udover at der findes mange måder at leve på og at være på, rummer danskheden nogle grundlæggende fællestræk og mønstre, og det er dem, som bogen bl.a. på baggrund af interviews med 36 personer, forsøger at indkredse. Indvandrere er ikke medtaget, men 3 fagfolk har i bogens sidste del indarbejdet minoritetssynsvinkler på indholdet. De interviewedes udsagn suppleres med en række artefakter fra digte, sange, malerier, skønlitteratur mv. som illustrerer typiske danske mentalitetstræk.
Undersøgelsen er en del af Københavns Universitets satsningsområde Religion i det 21. århundrede Der findes ikke andre bøger om det at være dansker med dette metodologiske udgangspunkt.
Bogen leverer en meget levende, autoritativ og mangfoldig fortælling om det at være dansk og hvad dansk mentalitet er belyst gennem sociologiske studier, interviews, udpluk fra sange, malerier, skønlitteratur mv.