Bøger / faglitteratur / erindringer

I kamp mod europæisk fascisme : episoder fra Emils liv mellem 1928-1948


Beskrivelse


I bogen genfortælles den tyske billedhugger og grafiker Alfons Heisings (1903-1975) oplevelser under fascismen i årene 1928-1948. Han opholdt sig kortvargt i Danmark, hvor han er kendt som Emil Heising, inden han blev sendt i tysk arbejdslejr. Først i 1947 kunne han vende hjem og leve som kunstner.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. juli 2020

af

af

Martin Minka Jensen

d. 6. juli 2020

Antifascisten Alfons Heisings oplevelser fra fascismens historie, genfortalt af hans kone Henny Heising. For interesserede i venstrefløjshistorie.

I bogen genfortæller Henny Heising sin mands oplevelser under fascismen. Den er skrevet i jeg-form, men er blevet til ved, at Henny har nedskrevet historier, som Alfons har fortalt. Alfons var tysk kommunist og blev efter Hitlers magtovertagelse forfulgt i sit hjemland. I 1934 flygter han til Danmark, men bliver i 1941 udleveret til Tyskland. Han sidder i koncentrationslejre, bliver tvunget i krigstjeneste og sendt til Grækenland. Han flygter og kæmper sammen med kommunistiske partisaner. Han ender dog i Sovjetisk fangenskab, da de tror han er nazist. Han er fanget indtil 1947, hvor han vender tilbage til Tyskland og lever resten af sine dage som kunstner.

Interessant historisk øjenvidneberetning. Det at Henny har viderefortalt historierne i jeg-form giver en følelse af at komme helt tæt på mennesket Alfons Heising. Det er samtidig et spændende indblik i de mange politiske flygtninge, heriblandt mange kommunister og socialdemokrater, der blev forfulgt af nazisterne. Det gavner læseren at have et vist kendskab til den kommunistiske og antifascistiske bevægelses historie, hvilket vil indsnævre målgruppen lidt.

Der findes mange beretninger om tyske kommunistiske flygtninge, men ikke på dansk. Den røde underverden omhandler mange forskellige skæbner.