Bøger / faglitteratur / filosofiske skrifter

I lyset af Bataille : politisk filosofiske studier


Beskrivelse


Forfatteren præsenterer en række af sine studier af Batailles filosofi med temaer som suverænitet, etik, økonomi, arbejde, ondskab, politik og erotik.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. juli 2012

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 2. juli 2012

Det vil især være studerende og mennesker med særlig interesse for Bataille, der vil have glæde af bogen.

Sørensen, f. 1960, lektor i pædagogisk filosofi ved Århus Universitet, har i over 20 år beskæftiget sig med Bataille. Her præsenterer han en række af sine "filosofiske studier", hvoraf nogle før har været trykt i pamfletter, som undervisningsmateriale eller i videnskabelige tidsskrifter. Han fastslår, at bogen har to hovedpersoner, Bataille og ham selv. Bogen er delt op i to bøger. 1. bog, "Omkring Bataille" indeholder 12 kapitler om forskellige temaer i dennes tænkning. I 2. bog "Efterskrift" udfolder Sørensen sine egne refleksioner over oplevelsen af arbejdet med Batailles tanker op gennem de seneste 20 år. Han var en politisk og civilisationskritisk tænker, og han tog udgangspunkt i Marx. Han så, hvordan mellemmenneskelige relationer havde fået karakter af varer, og hvordan det holdt mennesket i et slaveri. Som et led i frigørelsen så han overskridelsen som et middel. Han analyserede bl.a. emner som den seksuelle overskridelse, religiøs ekstase og luksus og udvidede begrebet økonomi til også at omfatte solens energi, liv og erotik.

I 1994 kom Excesser - af og om Georges Bataille, der med en række forfatteres og forskeres udlægning af forskellige begreber og tekster hos Bataille kan betragtes som en form for introduktion, hvor denne bog med sit større omfang er en mere dybtgående indføring i hans tankegang.

Bogen hilses velkommen. Bør findes på alle større biblioteker.


Filosofiske anmeldelser [online]

Årg. 2, nr. 2 (2014)

af

af

Jonas Demant Hansen

Årg. 2, nr. 2 (2014)


Filosofi

2014, nr. 2

af

af

Jonas Demant Hansen

2014, nr. 2


Det ny Clarté

Årg. 7, nr. 21 (2012)

af

af

Ole Wugge Christiansen

Årg. 7, nr. 21 (2012)