Bøger / faglitteratur

Ideologiens sublime objekt


Beskrivelse


Med fokus på ideologier - de skjulte og automatiserede regler for hvad der anses for godt og normalt - analyseres hvordan og hvorfor de virker. Der søges bl.a. svar på hvorfor mennesker tilslutter sig normer skønt de synes ubehagelige, og hvorfor normer der synes ufornuftige, kan være meget levedygtige.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. sep. 2010

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 10. sep. 2010

Bogen er skrevet af en Lacan-inspireret (samfunds)filosof. Her vil især være stof for studerende og forskere, der beskæftiger sig med samfundsforhold, sociologi, psykologi og måske litteratur/sprog.

S.Z., født 1949, er slovensk filosof og samfundsanalytiker. Først nu udkommer en dansk oversættelse af hans første engelsksprogede bog, der udkom i 1989, og som var hans gennembrud som politisk filosof i Vesten. Det var kort efter Murens fald og de gamle øststaters kollaps. I forlængelse heraf satte S.Z. sig for at undersøge begrebet ideologi forstået som skjulte og automatiserede regler for, hvad der er godt og normalt. I bogen sætter han fokus på, hvordan opfattelsen af den oplevede virkelighed trods det, at den modsiger ideologien, forsøges indpasset i det ideologiske mønster. Han spørger sig selv, hvorfor mennesker tilpasser sig ideologiers verdensbillede, skønt det koster dem stort ubehag og store menneskelige omkostninger. En sag, der også optager ham, er, hvornår nye tanker har ændret paradigmerne for et tankemønster så meget, at der er tale om en ny tankemæssig platform. Bogen regnes for en klassiker inden for samfundstænkning, skønt S.Z. siden har indtaget lidt anderledes standpunkter.

Af S.Z. er der tidligere udkommet fem andre bøger på dansk, senest Vold : seks skæve refleksioner i 2008. Alle udkom de senere på originalsproget end denne.

Fint at bogen nu foreligger på dansk. På trods af det kræver den en læser, der er trænet i at tilegne sig filosofiske tekster.


Det ny Clarté

Årg. 6, nr. 17 (2011)

af

af

Johan Heinsen, Marc Grønlund

Årg. 6, nr. 17 (2011)