Bøger / faglitteratur / erindringer

INDvandrehistorier


Beskrivelse


Forfatterens (f. 1955) personlige historier om mødet med danskerne og Danmark og om det russiske hjemland.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. jan. 2012

af

af

Annemette Schønberg Johnsen

d. 5. jan. 2012

Om at være russisk indvandrer i Danmark, fortalt for voksne med et glimt i øjet. Forsiden signalerer børnebog.

L.S. kom til Danmark fra Rusland for ca. 20 år siden. Hendes levende fortælling om forhold i hjemlandet især i koldkrigsårene, om besværligheder med afrejsen, med at finde arbejde, med at blive accepteret og forstået sprogligt som socialt, har en del hib til danskerne. Hun fortæller levende med et strejf af humor, og det ikke fejlfri sprog kan ses som ærlig autenticitet. De naive farvetegninger er uden ophavsangivelse og ikke specielt kønne, men minder lidt om en venligt-humoristisk bladtegnerstreg. Et par russiske madopskrifter afrunder bogen.

Jeg er ikke stødt på andre erindringsbøger af indvandrere, der samtidig bidrager til integrationsdebatten med et glimt i øjet. Den medfølgende cd-rom er kun en kopi af bogen i pdf-format.

Det ligner forsiden på en børnebog med fejlstavet titel, men det skal nok opfattes som sproglig finurlighed, og målgruppen er voksne. Ligeledes finurlige er bogens tegninger, ikke særligt kønne, men understreger teksten med naivistisk humor. En russisk veluddannet kvinde fortæller om sine ca. 20 års bestræbelser på at finde plads og forståelse i det danske samfund, hvor hun ofte støder på manglende accept af udlændinge, men i øvrigt har fundet sig vel til rette i Danmark. De ganske underholdende erindringsglimt er også et debatindlæg i den stående integrationsdebat, og sprogfejlene kan opleves som autenticitet fra en nydanskers pen.