Bøger / faglitteratur

Informationsvidenskabsteori


Beskrivelse


Beskrivelse og analyse af de videnskabsteoretiske problemer i informations-, kognitions- og kommunikationsvidenskaberne.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. feb. 2006

af

af

Søren Brunbech

d. 3. feb. 2006

Søren Brier, der er lektor i videnskabsteori på Handelshøjskolen i København (CBS), udsender her en ny udgave af sin videnskabsteori fra 2005, der tager udgangspunkt i informations- kognitions- og kommunikationsvidenskaberne. Det er en introduktion til videnskabsteorien, der især beskriver og analyserer de videnskabsteoretiske problemstillinger, der melder sig i grænsefladen mellem computeren og den menneskelige verden af sprog, kommunikation og forståelse. Den er tænkt anvendt som lærebog i videnskabsteori på videregående uddannelser inden for kommunikations- og informationsvidenskaberne. Der er en del udvidelser i forhold til første udgave fra 2005. Nyt er bl.a. et afsnit om udviklingen af kybernetisk informationsvidenskab og autopoiese og den måde, det påvirker videnskabsopfattelsen. Der er også tilføjet et nyt kapitel om konsekvenserne af forskerens interaktion med massemedierne, der bygger på en casestudie af anklagen mod Bjørn Lomborg for manglende overholdelse af god videnskabelig skik. Efter hvert kapitel er der noter og til afslutning en omfattende afsluttende litteraturliste. En gennemgang af videnskabsteoretiske problemstillinger er i sagens natur ikke let læsning, og efterspørgslen vil formodentligt mest være fra studerende, der nok vil kræve den nye udgave.


Bibliotekernes vurdering

d. 2. mar. 2005

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 2. mar. 2005

Stærkt udvidet og revideret, nærmest nyskrevet udgave af Videnskabens ø (4. udg. 1997). Bogen er en introduktion til videnskabsteori, specielt informationsvidenskab, dvs. arbejdet med computere og data, og hvor disse samspiller med den menneskelige verden. De informationsvidenskabelige afsnit beskæftiger sig bl.a. med hvordan informationsteknologi integreres i det menneskelige socialt og kommunikativt. Store dele af bogen er generel videnskabsteori. Den ligger forståelsesmæssigt i mellemgruppen af de efterhånden mange bøger om videnskabsteori, men inddrager måske mere ligeligt naturvidenskab, humanvidenskab og samfundsvidenskab. Bogen diskuterer og afklarer forskellige syn på begreber som viden, sandhed, metodologi og filosofiske problemer som fx krop/sjæl (sind). Også med historisk udsyn over vestlig filosofi og dens paradigmeskift siden Aristoteles og frem til forrige århundredes hermeneutik, fænomenologi og cybernetik. Bl.a. Heidegger, Peirce, Popper, Kuhn og Luhmann. Sprogligt er bogen forståelig, men abstraktionsniveauet er højt. Målgruppen er studerende, akademikere eller trænede interesserede. Forfatteren er cand.scient, ph.d. Han har skrevet en håndfuld bøger om videnskab(steori), senest Fra fakta til fikti (2003).