Bøger / faglitteratur

Interview i praksis


Beskrivelse


Bogen er en kortfattet indføring i, hvordan man gennemfører kvalitative personlige interview - også kaldet dybdeinterview eller uformelle interview. I bogens første kapitel behandles spørgsmålet om, hvornår kvalitative interview er velegnede, og hvornår det er mere hensigtsmæssigt at bruge kvantitative metoder. Derefter gennemgås blandt andet spørgsmål om tavshedspligt, om hvorvidt intervieweren og den interviewede bør være af samme køn, om brug af båndoptager og om forholdet mellem intervieweren og den, der interviewes. De øvrige kapitler beskæftiger sig med den praktiske gennemgørelse af kvalitative interview, med etiske spørgsmål, principper for udvælgelse af interviewpersoner, samt begreberne reliabilitet og validitet. Bogen henvender sig til studerende inden for mange forskellige uddannelser, hvor interview bruges som redskab i forbindelse med projektarbejde og opgaveskrivning, f.eks. samfundsvidenskabelige studier, socialrådgiveruddannelsen, sygeplejeuddannelsen og pædagog- og læreruddannelserne. Den er ligeledes relevant for fagfolk, i hvis arbejde samtaler indgår som et vigtigt led. Jan Trost er professor emeritus ved Sociologisk Institut, Uppsala Universitet. Lise Jeremiassen er ansat ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. juli 2010

af

af

Jytte Bræmer

d. 7. juli 2010

Meget bred målgruppe, der strækker sig fra forskere over studerende på mellemuddannelserne til konsulenter, markedsanalytikere og andre, hvis hovederhverv er at tilvejebringe data gennem kvalitative interviews.

Bogen er en praksisorienteret guide til det kvalitative interview. Den starter dog med at formidle bogens teoretiske fundament, ligesom der reflekteres over, hvornår hhv. det kvantitative og det kvalitative interview er at foretrække. Derfra bliver den konkret i vejledningen i at skabe det optimale interview. Spørgsmål som optagelse af interviewet eller ej, påklædning, spørgeramme, stedet og andre anvendelige råd og opmærksomhedspunkter behandles. Afslutningsvis afsnit om etik, reliabilitet og validitet samt et om bearbejdning af datamaterialet. Vil formodentlig pga. form, emne, omfang og niveau blive efterspurgt på bibliotekerne.

Må nødvendigvis sammenlignes med "bibelen" på området: Kvale: Interview, 2. udg. 2009. Forfatterne sammenligner selv eksplicit med denne og distancerer sig fra Kvale, da hans teoretiske perspektiv er anderledes end denne bogs. Kvale mener, at der i et interview foregår udveksling af synspunkter mellem to personer, hvor forfatterne her ser intervieweren som en anderledes neutral interviewer. Her bygger man på den symbolske interaktionisme, hvor der er tale om to relationer, hvor Kvale derimod taler om én relation - nemlig den mellem interviewer og den interviewede.

Praksisorienteret bog om kunsten at skabe et udbytterigt kvalitativt interview.


Pædagogisk psykologisk tidsskrift

Årg. 47, nr. 5 (2010)

af

af

Jørgen Mark Pedersen

Årg. 47, nr. 5 (2010)