Bogen er trods det komplicerede emne formidlet forståeligt for de fleste - således også for interesserede uden juridisk baggrund, fx studerende i samfundsfag.
Der er ikke mange, der er i tvivl om den højt profilerede politiker MM's politiske ståsted ift. EU. Han var EU-ordfører for DF i Folketinget fra 2005 og blev senere valgt ind i EU-parlamentet, hvor han sidder nu. Han er også cand.jur. Begge dele er bevæggrunde for denne bog. Han beskæftiger sig, som bogens titel siger, med EU-domstolen, hvis "aktivistiske" rolle han er stærkt kritisk over for. Han mener, at EU-Domstolen udgør et demokratisk problem og bedriver politik i et omfang, som den ikke har mandat til i forhold til de nationale regeringer og intentionerne i EU-traktaten. Han beskriver først sin tilgang til bogen og gennemgår så EU's forfatningsmæssige opbygning og udvikling. Derefter beskriver han konsekvenserne og en række væsentlige forhold i EU i tematiske kapitler: Det indre Marked, Unionsborgerskabet, Opholdsrettigheder og Tjenesteydelser.
Der findes ikke meget nyere i bogform om EU-domstolen, dog fx Europa i forandring.
MM er medlem af EU-parlamentet og argumenterer med ildhu og grundighed for sin påstand om, at EU-domstolen praktiserer politik udover de juridiske beføjelser, som domstolen har, bl.a. på grund af EU-traktaktens udformning. Det udgør et mere dybtgående demokratisk problem, som ønskes sat på dagsordenen. Udover dens politiske ærinde er bogen en god indføring i EU-domstolen og andre institutioner.