Bøger / faglitteratur / undervisningsmaterialer

Island : nordisk religion, historie og samfund


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. aug. 2012

af

af

Allan Thomsen Volhøj

d. 15. aug. 2012

Til interesserede i Islands historie og samfund. En bog om Island fra vikingetiden og frem til i dag. Fra gymnasieniveau og op. Velegnet til opgaveskrivning.

Islændingene kommer! Sådan føltes det lidt i tiden omkring år 2005. Der var ikke den café, stormagasin eller bank der ikke var ejet af succesrige islændinge. Men det fik en ende. I denne bog af Leif Nordberg får vi både historien om de islandske finanseventyr, og et indblik i hvad det er for en baggrund vort nordiske broderfolk har. Bogen er delt op i tre temaer. Bogens første del beskæftiger sig med religion i vikingetiden. Anden del starter i vikingetiden og fortsætter kronologisk med at fortælle om Islands historie fra de første bosættelser, og frem til nutidens udfordringer med finanskrisen. Sidste del beskriver det islandske samfunds overgang fra traditionelt til moderne og senmoderne samfund. I denne del får vi også et indblik i det politiske system i Island, samt landets økonomi og velfærdssamfund. Bogen er meget overskueligt opbygget, men mangler lidt flere billeder og illustrationer. Bogen er velegnet til opgaveskrivning på de gymnasiale uddannelser, da der på nettet ligger kildetekster til en del af afsnittene.

Nordberg har senest skrevet Voksenliv, familie og arbejde fra 2009. Af bøger om samme emne findes Hvidbogen : krisen på Island fra 2011, der mest handler om Islands finanskrise og behandler emnet bedre end i denne bog.

En fin bog, om en lille nations opbygning, storhed og fald.


Religion

2013, nr. 1

af

af

Anne Vibeke Vennerstrøm

2013, nr. 1


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 195 (2012)

af

af

Knud Holch Andersen

Nr. 195 (2012)