Smuk roman om liv, død, tab, litteraturen og erindringen i en smuk lyrisk prosa. Utraditionel men ikke svær at læse, så anbefal den i bogcaféer og lign. til alle, der gerne vil læse ny dansk prosa, som elsker sprog og som ikke er bange for at læse langsomt.
Romanen fortæller i to hovedspor om nogle af livets rejser og litteraturens veje, hvor målet (måske) ikke findes eller aldrig realiseres. I det ene er jeg-fortælleren i fly på vej til Island efter sine børn og ægtefælle, som har forladt ham. I det andet spor afventer han uddelingen af en stor litteraturpris, han er nomineret til, og imens må han droppe forestillingen om at skabe det ultimative litterære værk, som han kalder Ø eller ISLAND. Samtidig indflettes andre indtryk og erindringer: En elsket venindes død, knasterne i parforholdet, omkostningerne ved at skabe litteratur. Det er en smuk roman, meget visuelt og sanseligt skrevet i en lyrisk prosa, hvor man overbevises om, at hvert eneste ord er nøje udvalgt og præcist placeret i teksten. Skal læses langsomt. Peter Højrup (f. 1974) er et af de store talenter i ny dansk litteratur.
Forfatterens seneste roman er Under det kogende hav, 2007, som også gjorde stort indtryk på mig. Han kan sammenlignes med fx Lone Hørslev.
Fin roman i smuk lyrisk prosa om livet, døden, litteraturen og erindringen. Ikke svær at læse men skal nydes langsomt. Kvalitetslitteratur, som minder os om, hvorfor det er vigtigt, at vi har biblioteker og formidler litteratur.