Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Jakob Knudsen: Tunge, mørke Natteskyer


Beskrivelse


Fortolkning af Jakob Knudsens (1858-1917) salme Tunge, mørke Natteskyer.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. nov. 2011

af

af

Jens Hjøllund

d. 18. nov. 2011

Foruden at være en faglig velfunderet nærlæsning af Jakob Knudsens kendte salme fungerer Henrik Wigh-Poulsens tekst også som en fin introduktion til en række centrale temaer i forfatterskabet.

"Manden i mørket" kalder Henrik Wigh-Poulsen sit lille essay om Jakob Knudsens "Aftenvers" fra 1890, der er blevet én af Knudsens mest kendte og folkekære salmer under titlen "Tunge, mørke Natteskyer". Mørket henviser til en anekdote der fortæller at salmen blev til under en natlig køretur mellem to landsbyer på nordsiden af Randers Fjord i efteråret 1890, men selvfølgelig også til den grundstemning af knugende ensomhed, tvivl og angst der bærer hele teksten. Wigh-Poulsen perspektiverer sin læsning i forhold til Knudsens biografi, til forfatterskabet iøvrigt og ikke mindst spændende i forhold til to andre af periodens store forfattere, Johs. V. Jensen og Henrik Pontoppidan. Med dem deler han oplevelsen af tvivlen og refleksionen som et moderne vilkår, men ikke når det kommer til tvivlens og refleksionens overvindelse, som det formuleres i salmens bøn om "at en anden vil række ind i ensomheden og mørket, hvor vi tumler orienteringsløse rundt, og holde ved os.".

Henrik Wigh-Poulsen er teolog og har tidligere udgivet to værker om Jakob Knudsens liv og forfatterskab: Hjemkomsten og det åbne land, 2001, og Vær mig nær, 2005.

Som i de tidligere bind i salmeserien Taarnborg går teksten, det enkle og smukke grafiske layout og John Olsens illustrationer også her op i en højere enhed.


Berlingske tidende

d. 16. dec. 2011

af

af

Jørgen Johansen

d. 16. dec. 2011