Selvom bogen er faglitterær, bruges mange af skønlitteraturens virkemidler, så den skandinaviske middelalder fremstår levende, og bogen er på ingen måde tung historisk læsning.
Bogens udformning og titel leder tankerne hen på en historisk roman, men Jomfruen fra Norge er ikke desto mindre en faglitterær udgivelse om den skandinaviske middelalder i begyndelsen af 1300-tallet. Det er en tid, hvor der udspilles dramatiske kampe om magten i de tre lande; Norge, Danmark og Sverige, og hvor magtbalancen hurtigt kan ændre sig igennem dødsfald, alliancer og ægteskaber. Magtspillet mellem den norske konge Håkan d. 5, den danske konge Erik Menved og den magtfulde svenske hertug Erik af Sverige beskrives af Tore Skeie i et levende og vedkommende sprog, og han gør den historiske viden om den skandinaviske middelalder lettilgængelig og spændende. Kildematerialet fra denne tidsperiode er sparsomt, og forfatteren tager da også visse friheder i forhold til at beskrive begivenhederne. Tore Skeie er norsk middelalderhistoriker, og selvom dette er hans første udgivelse på dansk, udgav han i 2008 en bog om den norske adelsmand Alv Erlingsson (ukendt-1290).
En som også skriver sagprosa vha. skønlitterære virkemidler er Erik Larson, som i Djævelen i den hvide by, 2012 om seriemorderen Holmes og arkitekten Daniel Burnham fortæller om Chicago i slutningen af 1800-tallet.
En fagbog der vha. skønlitterære virkemidler gør den skandinaviske middelalders magtkampe vedkommende og tilgængelige.