Bøger / skønlitteratur til børn / sjove bøger

Jul hos Peddersen


Beskrivelse


Midt i juletravlheden falder Peddersen og forstuver foden, og det tegner til at blive en trist jul. Katten Findus er ked af det, men Peddersen har heldigvis gode naboer.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gitta Jürgensen

d. 18. dec. 2018

Lillejuleaften er uheldet ude. Midt i juletravlheden falder Peddersen og forstuver foden, og alle juleforberedelser går i stå. De kan ikke nå til købmanden, bage, pynte op og hente juletræ iskoven. Det tegner til at blive en rigtig trist jul, og katten Findus er ked af det. Men det bliver alligevel jul, for Peddersen får en idé. Juletræet kan man selv lave af en træstang, et svingborog nogle grangrene og pynt fra værksted, skuffer og skabe. Og alle naboerne kommer for at se Peddersens fod og har samtidig en julekurv med-så er også julemaden reddet. Det er en vellykket originaljulebilledbog fyldt med hygge og julestemning samt en sjov, underholdende historie. Sven Nordqvist skaber et ganske særligt univers i sine billedbøger især på grund af illustrationerne, der ogsådenne gang er helt i top. Svensk almueidyl krydret med en masse finurlige, skægge detaljer, som kommenterer historien og digter med på den. Oplæsning og julehygge for de 4-7-årige. Fin ogindbydende forside. Et godtnyt supplement til julebilledbøgerne.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Ikke blot i udstyr og opsætning, men også i holdning og den sørgmuntre stemning ligner bogen de tre foregående om eneboeren Peddersen og hans snurrige kat, Findus. Denne handler nok omindividuelt at indrette sig efter forholdene og ved opfindsomhed og snilde at få det bedste ud af en tilsyneladende håbløs situation, men også om, at først i det sociale samspil med andre og medandre menneskers venlighed og hjælpsomhed bliver det helt godt. Billedbogen viser, hvordan der bliver en hyggelig jul hos Peddersen trods hans sendrægtighed og et forstuvet ben. Der er et megetfint samspil mellem tekst og illustrationer. Tekstens oplysninger, der serveres i et lunt, underspillet sprog med naturlige replikker er sat i brede blokke med ret store typer, ligger helt iforlængelse af indholdet i billederne. Disse er rare og venlige naturalistiske tegninger med dæmpet, fint afstemt farvelægning i almuenuancer. Det vrimler med skæve sidebemærkninger i form afabsurde små handlingsfremmede detaljer,der øger munterheden i de hyggelige billeder til den ellers lidt sørgmuntre historie. Den retter sig mod årgangene omkring skolestarten. De yngste klasserkan efter oplæsning gå på jagt i billederne og elever i 3.-4. klasse kan læse historien selv.