Bøger / faglitteratur

Jyllandsslaget og første verdenskrig i Nordsøen


Beskrivelse


Om fire års brutal krig i Nordsøen med hovedvægten på Jyllandsslaget i 1916 der kostede 9000 mænd livet.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. maj 2017

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 22. maj 2017

I 1916 blev 1. verdenskrigs største søslag udkæmpet mellem den tyske og engelske flåde ud for den jyske vestkyst. Kampene fortsatte krigen igennem både til søs og i luften. Til historisk interesserede.

Udover Jyllandsslaget, hvor ikke mindre end 58 store slagskibe og slagkrydsere duellerede, beskriver bogens søkrigens generelle forløb og vilkår, ubådskrigen og den nye krigsførelse i luften. Både mht. den historiske ramme og helt ned til de enkelte søfolks dramatiske skæbner. Hertil kommer en del mindre søslag og dramatiske ofte hidtil ret ukendte episoder - heraf mange med danske vinkler og aktører. Nordsøen fik afgørende betydning i 1. verdenskrig, og var det eneste sted hvor England i praksis kunne tabe krigen på en eftermiddag. Jyllandslaget endte uafgjort, England led de største tab, men den tyske flåde blev ilde tilredt og tog flugten. I længden var det dog ikke slagskibene men den allierede blokade, der tvang det tyske kejserrige i knæ.

En meget velfungerende og indbydende illustreret kombination af faglighed og populærhistorie. Forfatteren har gravet dybt i kilderne og formår uden at sætte tilgængeligheden overstyr at rokke mange myter. Hertil kommer nye vinkler på en række spændende episoder med sammenhænge, som ikke er anskueliggjort tidligere. Stærkt står også de mange skæbner, hvor krigens konsekvenser for den enkelte formidles som en hel del andet og mere end almindelig spænding og fjern historieskrivning.

Om emnet også den ældre: Jyllandsslaget 1916.


Tidsskrift for søvæsen

Årg. 189, nr. 2/3 (2018)

af

af

Hans Chr. Bjerg

Årg. 189, nr. 2/3 (2018)