Bøger / faglitteratur / bibliografier

Jyske lov


Beskrivelse


"Med lov skal land bygges". De ikoniske ord indleder Jyske Lov og bliver stadig brugt som ideal for et samfunds opbygning. Men Jyske Lov indeholder ikke moderne samfundsidealer. Tværtimod. Loven så dagens lys på et tidspunkt, hvor store politiske forandringer var på vej, og landet gik fra stabilitet til kaos. Måske var ordene og lovens fortale et partsindlæg i striden. Jyske Lov viser et samfund med store sociale forskelle, og hvor store dele af befolkningen var underlagt husfaderens vilje. Forbrydelser kunne man betale sig fra, og anklagede kunne sværge sig fri, hvis andre ville give dem et godt skudsmål.Helle Vogt, professor i retshistorie ved Københavns Universitet, fører os igennem Jyske Lovs indhold og samfundets opbygning og følger lovens historie frem til i dag, hvor den er blevet en del af værdikampen.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. jan. 2019

af

af

Per Månson

d. 23. jan. 2019

Valdemar Sejrs Jyske Lov fra omkring 1241 er stadig grundlaget for megen dansk lovgivning og dens historie er fængslende beskrevet i denne lille bog. For jura- og almindeligt historieinteresserede.

Jyske Lov er den kendteste af de danske landskabslove og er desuden - med urette, efter forfatterens mening - medtaget i Brian Mikkelsens Kulturkanon. Vogt, der er professor i retshistorie ved Københavns Universitet, beskriver den kontekst, loven opstod i, dens indhold og følger. Det bliver blandt meget andet historien om, hvor meget af loven, der egentlig har overlevet til vore dage. Hun afslutter med at vise, at loven ikke - som beskrevet i nævnte kanon - er et eksempel på tidligt demokrati. Som de øvrige bind i serien er bogen illustreret og afsluttes med en kort kommenteret litteraturliste.

Vogt formår virkelig at gøre et emne, der papiret kan se lidt støvet ud, levende og vedkommende, og hun holder seriens kongsmærke: Videnskabelig formidling på højt niveau tilgængelig for menigmand.

Ved 750 års jubilæet i 1991 udkom Jydske Lov 750 årStudier i dansk proceshistorie og af nyere litteratur om emnet er fx Studier i dansk proceshistorieVed 750 års jubilæet i 1991 udkom Jydske Lov 750 år og af nyere litteratur om emnet er fx .


litteratursiden.dk

d. 7. feb. 2019

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 7. feb. 2019

Kortfattet, men nuanceret og spændende gennemgang af Jyske Lovs indhold, historie og ideologiske betydning er særligt interessant, fordi den går i rette med sejlivede myter. Bogen er en del af serien...