Bøger / faglitteratur

Kampen for retsstaten


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Forfatteren, tidligere folketingsmedlem Preben Wilhjelm (f. 1935), giver et forsvar for vores retskulturelle arv, og den retssikkerhed vi tager for givet, men som vi i disse tider oplever et skred i.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. nov. 2018

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 26. nov. 2018

Det tidligere folketingsmedlem Preben Vilhjelm har skrevet en skarp og aktuel debatbog om en dansk retsstat, han desværre aktuelt ser udfordret. Til alle som følger den politiske debat.

Preben Vilhjelm fortæller i sin bog om den historiske kamp for de demokratiske institutioner. Om afskaffelsen af censur, om indførelsen af forsamlings- og foreningsfrihed, og ikke mindst om "garantier for den enkelte borger imod overgreb fra statsmagten". I sin indledning redegør Vilhjelm for de grundlæggende principper for den retsstat vi har opbygget i Danmark. Herefter fortæller han kronologisk om udviklingen frem mod retsstaten. Først om udviklingen frem til Junigrundloven 1849 og herefter om udviklingen frem til retsplejereformen i 1919. Vilhjelm kommer fx omkring emner som anholdelser og varetægtsfængslinger, hvor han også perspektiverer til den aktuelle situation. I sin sammenfatning skriver Vilhjelm bl.a.: "Danmark kan rose sig af at være en retsstat. Som borger i Danmark har man større garanti imod overgreb fra statsmagtens side end i de fleste andre lande." Preben Vilhjelm er født i 1935 og var folketingsmedlem for VS (Venstresocialisterne) 1975-1984. Han har fx også skrevet erindringsbogen Man kan sagtens være bagklog.

Fremragende, velskrevet gennemgang af tankerne bag den retsstat vi stadig bør kæmpe for at beholde i Danmark.

Om retssamfundet findes fx også Menneskerettigheder, demokrati og retssamfund.


Politiken

d. 11. dec. 2018

af

af

Marcus Rubin (f. 1970)

d. 11. dec. 2018


Berlingske tidende

d. 10. dec. 2018

af

af

Per Stig Møller (f. 1942)

d. 10. dec. 2018


Information

d. 14. dec. 2018

af

af

Gry Inger Reiter

d. 14. dec. 2018