I 500 året hyldes Luther ikke kun som kirkelig reformator, men også som skaberen af vores moderne verden. Men hvordan ser historien ud, hvis den ikke fortælles af en svoren luthersk teolog? Her får vi en katoliks version. Den vil interessere kirke- og teologiinteresserede også udenfor folkekirken.
Bjørn Thomassen (f. 1968) er professor ved RUC og selv katolik. Hans tilgang til Luther er anderledes end den ukritiske lovprisning, vi møder fra de lutherske teologer, som har sat sig tungt på jubilæet. Thomassen er ikke så meget efter Luther selv, som efter den undertrykkelse, der foregik i forbindelse med lutheriseringen af Danmark og de forestillinger om Luthers betydning for alt positivt, som florerer i kirkelige kredse.
Thomassens argumentation for at vores forståelse for reformationens betydning er fordrejet er, at den bygger på en blanding af bortforklaringer og cirkelslutninger. Det medfører, at Luthers mørke sider skjules, og at han tillægges fortjenesten for alt godt fra frisættelsen af individet over skabelsen af velfærdsstaten til opkomsten af jazzmusik. Det svækker imidlertid Thomassens argumentation, at han forfalder til samme type ønskeargumentation i sine egne forsøg på at reetablere den katolske kirkes renommé. Alt i alt er bogen dog et forfriskende indslag blandt de mange lobhudlende udgivelser, vi har mødt i forbindelse med jubilæet.
Den stærkt Lutherkritiske Syv myter om Martin Luther er mere fokuseret på Luthers egne ord og skrifter.