Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Kampen om skoven


Beskrivelse


En dag bliver den fredelige bøgeskov invaderet af væsler og råger under anførsel af den onde væsel Xatan. To små mus, et egern og en rødhals tager modigt kampen op mod overmagten.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. mar. 1999

af

af

Irene Aagaard

d. 22. mar. 1999

Dyrefortælling, der er velegnet til oplæsning for de 5-8-årige. Historien handler om overgreb og magtmisbrug, som resulterer i en oprørskamp. En dag bliver den ellers så fredelige skov invaderet af væsler, der har sluttet sig sammen med rågerne for under anførsel af væslen Xatan at underlægge sig skoven. Rødmusen Gnaw, spidsmusen Polo, egernet Smut og rødhalsen Ritha beslutter sig til at tage kampen op mod overmagten. De fatter en dristig plan, der bl.a. indebærer udnyttelse af alle dyrenes fælles fjende - ræven. Kampen bliver blodig med tab på begge sider, men det lykkes at jage væslerne på flugt. På trods af en dramatisk og lidt uhyggelig handling, formidler bogen det sympatiske budskab, at man sammen kan være stærke nok til at drive ondskaben på flugt. Historien er fortalt i et flydende og mundret sprog, der kan selvlæses fra ca. 9 år. Naturalistiske stregtegninger understøtter og uddyber historien.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. mar. 1999

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 22. mar. 1999

Kampen om skoven er en dansk fortælling som helt og holdent udspiller sig i en dyreverden, altså inden for en traditionsrig genre, hvor et sindbillede på menneskeverdenen er umiddelbart og nærliggende fordi dyrene tillægges menneskelige egenskaber som magt, autoritet og beregning. Det er en bog som kan selvlæses fra omkring 3. klasse, men som måske nok vil have større appel som oplæsning i en tidligere alder. Væslerne, under ledelse af den tyranniske Xatan og med hjælp fra rågerne, vil overtage magten i skoven. Et par små mus får med hjælp fra andre af skovens undertrykte taget kampen op og ved brug af list og snedighed får de kloge narret de mindre kloge. Historien mangler til tider lidt logisk konsekvens, men den er fortalt i et godt og billedligt sprog og med så mange spændingsmomenter at den nok skal fastholde målgruppen. Morten Stern har bidraget med fine illustrative stregtegninger der på udmærket vis understøtter handlingen. Jeg er ikke tidligere stødt på udgivelser fra forfatterens hånd, men flere fortællinger om de små mus Gnaw og Polo kan meget vel tænkes.


BUM

Årg. 17, nr. 3/4 (1999)

af

af

Bent Andersen

Årg. 17, nr. 3/4 (1999)