Bøger / faglitteratur til børn / biografier

Karen Jeppe : et lys i rædslens mørke - et folks kamp


Beskrivelse


Om Karen Jeppe (1876-1935) og hendes kamp mod had og racisme bl.a. som lærer for forældreløse armenske børn.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. aug. 2017

af

af

Boy Olesen

d. 31. aug. 2017

Selvom Karen Jeppe var født svagelig, gjorde hun en meget stor forskel for de forfulgte armenierne under det tyrkiske folkedrab i 1915. For 11-årige og opefter er det her en spændende og uhyggelig bog, men også et usædvanligt portræt af en af dem, der gik forrest.

Bogen er en del af forlagets serie "De gik forrest" og omhandler Karen Jeppe, der hørte et foredrag om det ældste kristne folk, armenierne, som ikke havde deres eget land, og som blev forfulgt. Karen Jeppe besluttede at ville være lærer for forældreløse armenske børn. Der fortælles om dødsmarchen fra Tyrkiet, og om kaliffen der gav ordre til hellig krig mod alle vantro. Drab, voldtægt, selvmord og slaveri blev hverdag for Karen Jeppe, der kæmpede for at hjælpe armenierne bl.a. ved at skjule dem og give dem mad. Bogen indeholder enkelte tegninger og fotos.

Det er rigtig godt at der også til den yngre generation fortælles autentisk og ufattelig historie. I en meget velskrevet form og i et læservenligt layout, formidles beretningen om folkedrabet på armenierne i 1915, set fra Karen Jeppes perspektiv. Karen Jeppe var en idealistisk og handlekraftig person, der tro- og viljefast forfølger sit mål.

Kan sammenlignes med Store slæderejser som også er en personhistorie, hvor idealisme og handlekraft er i centrum.


Børn & bøger

Årg. 70, nr. 8 (2017)

af

af

Kirsten Aggerholm (f. 1934)

Årg. 70, nr. 8 (2017)