Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Katten som engang hed Tot


Beskrivelse


Fortælling om katten Tot. Efter en sommerferie overlades den til sig selv. Den lærer at klare sig i naturen, vinteren er hård at komme i gennem. Den sulter ind imellem og må passe påden store hund. Da foråret kommer parrer den sig med en hunkat.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. aug. 2001

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 7. aug. 2001

Katte i børnelitteraturen optræder oftest i besjælet form, som det kommer til udtryk gennem personligheder som Aja Dobbo, Nero Corleone, Felix, Coco og Pelle Haleløs. Nok handler det om katte, men også om noget ganske andet. I Katten som engang hed Tot tilstræbes den realistiske tone, selv om fortælleren ikke helt undgår at lade katten tænke tanker, der snarere ligger hos et reflekterende menneske. Men hovedindholdet er at fortælle den lidt sørgmodige historie om en kat, der forlades af sine mennesker efter ferien i sommerhuset og overlades til sig selv. Bogen strækker sig over det meste af et år, og da menneskene kommer tilbage er katten vild og vil ikke kontaktes. Forløbet fortæller om savn, sult, kulde og de mange farer i omgivelserne, men også om tilpasningen til naturen, seksualitet og andre drifter og glæder i tilværelsen. De grove illustrationer har et lidt gammeldags præg og understøtter realismen og den hverdagsagtige tone i teksten. Bogen vil kunne anvendes som oplæsningsbog i 1.-4. klasse, hvor den vil være for svær at læse for langt de fleste. Desuden kan den bruges som skønlitterær indgangsvinkel i et tværfagligt arbejde om dyr/kæledyr i fx 3.-5. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 7. aug. 2001

af

af

Else Lerche

d. 7. aug. 2001

Forsideillustrationen af katten Tot der ser direkte på læseren, har en særlig udstråling. Det samme gælder historien der let kunne være blevet sentimental, men heldigvis er blevet en fascinerende, fængslende og nøgtern fortælling om en kat. Den efterlades efter sommerferien og lærer at klare sig selv. Det er en kamp at overleve vinteren, men da sommeren kommer og familien vender tilbage, forbliver han vildkat. Historiens fortællevinkel er udelukkende kattens. Den er fortalt i et intenst og stramt sprog der er fint at læse højt. Fortælling og sprog i de mange små episoder er afstemt efter hinanden. Hvad katten oplever står tydeligt for ens indre blik, man er hele tiden spændt på hvordan den vil klare sig, og samtidig får man viden om vildkattes adfærd. De mange s/h naturalistiske illustrationer er stemningsfulde og udført i en slags prikketeknik. De er en fin støtte for teksten. Børn fra 6 år og de voksne, der læser højt, vil tage historien til sig. Det samme vil de 10årige, der læser den selv. Forfatteren kendes fra serien om FC Stjernen, 1996. Illustrator har illustreret flere billedbøger, bl.a. Eventyret om den kæmpe store mand, 1998.



Informationer og udgaver