Bøger / skønlitteratur til børn / eventyr

Kejserens nye klæder


Beskrivelse


Flot illustreret udgave af eventyret om den dumme, men forfængelige kejser, som bliver narret til at købe usynligt tøj af to bedragere, og afsløres af en lille dreng. Fra 6 år.

Anmeldelser (15)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Walther Knudsen (børn)

d. 18. dec. 2018

Teksten til denne udgave af eventyret er fra jubilæumsudg. for danske børn, 1905. Det betyder, at der er flertalsformer i udsagnsord, store begyndelsesbogstaver i navneord, og aa for å.Illustratoren vil være de fleste bekendt fra en række børnebogsillustrationer, senest Senderovitz: Den røde næse. En kort præsentation findes i Bixen 84:1. Tegningerne er s/hv pennetegninger medskygger i farvekridt. Selv er jeg ikke så begejstret for tegnerens krusedullede konturer og skraveringer, men i enkeltportrætter skaber hun effektive karikaturer, og i interiørerne brillerer hunmed nogle elegante miljøskabende malerier. Svagest forekommer mig masseoptrinene, hvor jeg savner både dybde i billedet og spænding i kompositionen; disse optrin har tendens til at flyde ud, og manskal lede efter hovedmotivet. I øvrigt udmærker denne udgave sig ved at have en helt bar kejser, det er vist ikke set før! Omslaget er i farver. Det kan diskuteres, om der på bibliotekerne er brugfor endnu en udgave afeventyret, i forvejen er der 3 i B-kat.; men ét er der brug for: at vore illustratorer får stof at arbejde med, så de kan blive (endnu) dygtigere. Og det er nok densynsvinkel, der skal anlægges ved anskaffelsen af denne bog.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jennie Johnsen (skole)

d. 18. dec. 2018

En ny udgivelse i forlaget Tellerups serie af H. C. Andersen-eventyr foreligger her. Forlagets intention må være at give eventyrene en ny dimension ved at lade nulevende danske illustratorerdække billedsiden. Teksten er sat efter "Jubilæumsudgave for danske Børn" fra Gyldendal i 1905. Lisbet Stevens er den udvalgte kunstner til dette eventyr. Hvert opslag består af ca. 3/4illustration, der er sorte tuschtegninger. Hun har mange gode ansigtsudtryk, der afspejler hovmod, snuhed, forvirring, sleskhed og dumhed. Nogle af tegningerne virker lidt mørke og dystre, men somhelhed vil illustrationerne tilføre eventyret en ekstra oplevelse. Anbefales til basissamlingen. Kan selvlæses fra 3.-4. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 9. okt. 2019

af

af

Mette Balle Christensen

d. 9. okt. 2019

Genfortælling af H.C. Andersens eventyr om kejserens nye klæder. Billedbog til højtlæsning fra 4 år.

Den forfængelige kejser, der bruger alle sine penge på tøj, bestiller et nyt sæt hos to bedragere, der lover ham et helt unikt sæt tøj, som ingen nogen sinde har set magen til. Tøjet har den specielle evne, at det er usynligt for dem, som er dumme eller ikke er gode til deres arbejde. Mens bedragerne arbejder på tøjet, sender kejseren sine dygtigste ministre hen for at se på det. De bliver ganske forfærdede, da de ikke kan se noget på de væve, bedragerne arbejder på. Men da de er bange for at nogen skal sige, at de er dumme eller dårlige til deres arbejde, lader de som om, at de kan se tøjet. Derfor ender det med, at kejseren tager sit nye usynlige tøj på og går en tur gennem byen.

En fin genfortælling af et af H.C. Andersens skønne eventyr for de allermindste. Teksten er forkortet og bearbejdet, så den passer til aldersgruppen. Illustrationerne er flotte, farverige og lette at afkode, så de rigtig fint underbygger historien.

I samme serie, "Mine første eventyr", er fx også udkommet Klods-Hans (Ill. Bodil Bang Heinemeier) og tre andre af H. C. Andersens kendte eventyrKlods Hans.


Bibliotekernes vurdering

d. 8. nov. 2005

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 8. nov. 2005

Seks af H.C. Andersens kendteste eventyr i 6 små kvadratiske bøger pakket i papæske af kraftigt pap dekoreret med klare farver, titler og 6 små vignetter. Koncept og layout virker iøjnefaldende ved første øjekast på bøgerne og æskens låg, rødt med 6 klare farver i en bånddekoration. Disse 6 farver går igen en for en på de 6 bøger foroven på bøgernes omslag, forneden sort, delt på midten med rød streg. Forsiderne illustreret med hver sin vignet på midten af forsiden i rød cirkel. Der er 1-4 illustrationer helsides og dobbeltside pr. bog udover vignetterne der bl.a. også går igen øverst på højresiderne. Stregen er grov og udtryksfuld, farvelægningen er stemningsfuld. Der er mellem 20 og 34 sider til hvert eventyr. Teksten er nænsomt behandlet i forhold til originalerne, men fremstår med gammeldags sprogtone og dialog. Der er få illustrationer, og jeg synes det er ærgerligt at illustrationer i Svinedrengen, Fyrtøjet og i Klods Hans ikke helt er anbragt de rigtige steder i forhold til teksten. Kassen med de 6 små bøger er tydeligvis tiltænkt som gaveæske til børn fra 5-6 år fx til oplæsning. Vi har alle disse eventyr i mange udgaver. De 6 små bøger vil kunne supplere dem. Bortset fra små skønhedsfejl med illustrationernes placering, er det habile udgaver. Dækkende for indhold er såvel forside på æske som på bøgerne.


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Torben Bråe Olesen

2007

Billedbogen kan anvendes til at formidle H.C. Andersens klassiske historie for børn fra 4 år. De lyse og ret store illustrationer gør, at bogen også kan bruges sammen med gruppe af børn, f.eks. i indskolingen.

Teksten er stort set den originale i moderne retskrivning, som det er kutyme med H.C. Andersen. Illustrationerne er ret typiske for illustrator. Glade joviale ansigter, runde og bløde former, lyse farver med en overvægt af lyse pasteller - fungerer rigtig godt til netop dette eventyr. Beskæringerne er traditionelle og billedstørrelserne er næsten alle helsides og halvsides, enkelte er dog mindre og et par stykker strækker sig over to sider. Fin forside med de tre hovedpersoner.

De to nyere billedbogsversioner jeg kender er begge ganske anderledes i udtrykket. Maj Fagerbergs version fra 1995 er den naturalistiske der profilerer satiren og ironien, mens Bo Odgård Iversens version med sine store og svulmende karikaturlignende ansigter fokuserer på de sære menneskelige egenskaber blandt de farverige personager. Hedlunds nye version egner sig til formidling af historien til de yngste børn med fokus på de vigtige rekvisitter i billederne, som ikke er overfyldt med detaljer.

Denne udgave kan fint supplere de versioner vi har. H.C. Andersen-året er slut, men eventyrene - de kendte - efterspørges ret konstant i gode billedbogsversioner som denne.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. okt. 2004

af

af

Lene Kristiansen

d. 11. okt. 2004

"Vist lyder det smukt, og det ligner, men der mangler dog noget". Citatet er fra Nattergalen, et af de eventyr, der sammen med Den lille pige med svovlstikkerne, Den grimme ælling, Fyrtøjet og Kejserens nye klæder bliver genfortalt af Bödvar Gudmundsson i ligeså mange billedbøger. Og citatet angiver meget præcist den følelse, man sidder med, for selvom forkortelserne er sket så eventyrene fungerer og også genfortalt med respekt, ja, så mangler netop alt det eventyrlige H.C. Andersen kunne med ord, - formodentlig (jeg gætter) i et ønske om at gøre eventyrene lettere tilgængelige og sprogligt mere tidssvarende? Tilbage står 5 forunderlige eventyr, men, efter min mening, uden eventyrenes oprindelige poesi. Thórarinn Leifssons illustrationer er også langt fra det poetiske. Med figurer som Mester Jakel-dukker med stive ansigter og indimellem voldsomme grimasser giver han et meget massivt modspil til eventyrteksten, og det enkle udtryk er sammen med en ofte mørkere farveskala med til at trække de mere dystre/uhyggelige sider frem. En batikagtig baggrund utydeliggør af og til teksten. 200-året vil uden tvivl afføde mange bøger og mange fortolkninger - her et af de mindre traditionelle og nok også mere provokerende. Højtlæsning fra 5 år, selvlæsning fra 3-4. kl. (ca. 9 år).


Bibliotekernes vurdering

d. 2. dec. 2003

af

af

Knud Stadelund (skole)

d. 2. dec. 2003

Den nye serie, Dragebøger, består af ti af H.C. Andersens eventyr genfortalt af Jørn Jensen, i en form der bevirker, at børn fra 2.-3. klasse selv kan læse dem. Kejserens nye klæder formidler det velkendte tema, hvor frygten for at træde uden for konventionerne er så stor, at de voksne ikke siger fra i bedragernes spil. Et barn ser, hvad det ser og siger det. Således også i dette klassiske eventyr. Teksten, der er placeret under illustrationerne består af mange hovedsætninger, der dog fastholder eventyrets tone udmærket. De farvelagte illustrationer består af herlige billeder, der er levende og humoristiske. Bogen kan i skoleregi anvendes som led i et arbejde om H.C. Andersen og indgå i et læsesæt fra 2. klassetrin. Desuden kan den anvendes til selvstændig læsning fra 8 år som den første appetitvækker til evt. senere gennemlæsning af længere versioner. Forsiden, der viser kejseren marchere igennem byen i sine nye klæder, anslår indholdet udmærket.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. maj 2021

af

af

Therese Bjerre Ekman

d. 17. maj 2021

Flot illustreret udgave af eventyret om den dumme, men forfængelige kejser, som bliver narret til at købe usynligt tøj af to bedragere, og afsløres af en lille dreng. Fra 8 år.

4 bøger med genfortællinger af H.C. Andersen-eventyr. De er illustreret af hver sin kunstner, og sproget er med moderne retstavning. Eventyrenes alvorlige og nogle gange sørgelige stemning er bibeholdt. I slutningen af hver bog er der et kort afsnit om H.C. Andersens liv og arbejde, og en side hvor illustratorerne fortæller om deres tanker i forbindelse med illustrationerne. Bøgerne er ca 15x23 cm og i hårdt bind. Bøgerne er velegnet til højtlæsning fra 8-10 år og kan selvlæses fra 10 år.

Bøgerne er rigtig flot illustreret, og genfortællingerne fungerer i det store og hele godt. Den alvorlige og gammeldags tone er bevaret samtidig med at eventyrene er forkortet, og sproget kan forstås af nutidens børn. Der er et par småfejl i "Den standhaftige tinsoldat" af sproglig art (fx er tinsoldaterne støbt af en sølvske) og i midten af eventyret følges tekst og billede ikke ad. Men alt i alt er det lækre små bøger med en eventyrlig og dygtigt lavet billedside.

Af de mange billedbogsudgaver af H.C. Andersens eventyr kan man nævne den også meget flotte serie som Den lille pige med svovlstikkerneH.C. Andersen. Bind 2 : 6 populære eventyrDen lille pige med svovlstikkerne (Ill. Lars Gabel) indgår i. H.C. Andersen (Ill. Sidsel Brix). Bind 26 populære eventyr er en del af en serie i ca samme format, men de er ikke helt så ligeså indbydende (Ill. Lars Gabel)Af de mange billedbogsudgaver af H.C. Andersens eventyr kan man nævne den også meget flotte serie som Den lille pige med svovlstikkerne (Ill. Lars Gabel) indgår i. H.C. Andersen (Ill. Sidsel Brix). Bind 26 populære eventyr er en del af en serie i ca samme format, men de er ikke helt så ligeså indbydende Den lille pige med svovlstikkerne (Ill. Lars Gabel)Af de mange billedbogsudgaver af H.C. Andersens eventyr kan man nævne den også meget flotte serie som (Ill. Lars Gabel) indgår i. H.C. Andersen (Ill. Sidsel Brix). Bind 26 populære eventyr er en del af en serie i ca samme format, men de er ikke helt så ligeså indbydende (Ill. Lars Gabel).


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Bodil Pedersen

2006

En let forkortet billedbogsudgave af H.C. Andersens velkendte eventyr først og fremmest henvendt til børn, der har behov for tegnstøttet kommunikation. Teksten er temmelig forenklet, men alligevel rimelig tro mod den originale. Gamle og vanskelige ord er omformuleret til et mere nutidigt sprog. På den måde kommer indholdet i fokus på bekostning af Andersens helt unikke sprogtone. Opbygningen er god og overskuelig. Venstresiderne er med tekst plus tegnsprogsillustrationer til udvalgte ord, som præsenteres af "det lille uskyldige barn", der til sidst afslører hele molevitten. Tegnsprogsordene er skrevet med lilla skrift i teksten, hvilket dog er lidt vanskeligt at se. Højresiderne er udelukkende farvede illustrationer. De stærke farver og den muntre streg supplerer teksten ganske udmærket. De gør oven i købet den lille, topmavede kejser mere menneskelig og sympatisk. Bagest i bogen findes en kort beskrivelse af H.C. Andersen. Til bogen hører udklipark, som kan bruges i forbindelse med samtale, genfortælling og måske dukketeater. Også ikke døve børn fra 8-10 år vil kunne fornøje sig med eventyret som fritidslæsning. Tegnsprogsdelen er hovedsagelig for stærkt hørehæmmede børn.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. juni 2018

af

af

Signe Rugtved Andersen

d. 19. juni 2018

Billedbog over H.C. Andersens klassiske eventyr. For billedbogslæsere fra omtrent 4 år - men lad endelig hele familien rykke sammen og nyde eventyret.

I H.C. Andersens kendte eventyr får den forfængelige kejser besøg af to bedragere, der giver sig ud for at være vævere. De bilder kejseren og hans embedsmænd ind, at det dyre stof, de væver, er usynligt for folk, der ikke duer til deres embede. Kejseren - og alle omkring ham - lader derfor som om at de kan se stoffet, for ingen vil være uduelige og dumme. Kejseren går endda gennem byen med det usynlige tøj på. Først da et lille barn råber: "Men han har jo ikke noget på", går sandheden op for folk og kejseren bliver til grin i hele byen. H.C. Andersens kendte eventyr er her genfortalt med illustrationer af tegneren Ursula Seeberg.

Teksten er stort set den originale i moderne retskrivning. Seebergs helsides illustrationer har en klassisk stil med varme farver og mange detaljer, der understøtter historien flot.

Seeberg har i henholdsvis 2014 og 2016 illustreret SvinedrengenDen grimme ællingKejserens nye klæder (Ill. Ursula Seeberg) og Den grimme ælling (Ill. Ursula Seeberg) og denne nye udgivelse har samme format og udseende som disse. Af andre nyere, bearbejdede udgaver af H.C. Andersens eventyr fra 1837 findes også Kejserens nye klæder (Ill. Rina Dahlerup)Seeberg har i henholdsvis 2014 og 2016 illustreret Svinedrengen (Ill. Ursula Seeberg) og (Ill. Ursula Seeberg) og denne nye udgivelse har samme format og udseende som disse. Af andre nyere, bearbejdede udgaver af H.C. Andersens eventyr fra 1837 findes også Kejserens nye klæder (Ill. Rina Dahlerup)Seeberg har i henholdsvis 2014 og 2016 illustreret Svinedrengen (Ill. Ursula Seeberg) og Den grimme ælling (Ill. Ursula Seeberg) og denne nye udgivelse har samme format og udseende som disse. Af andre nyere, bearbejdede udgaver af H.C. Andersens eventyr fra 1837 findes også (Ill. Rina Dahlerup).


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Ove Frank (skole)

d. 19. dec. 2018

Det ser ud til, at vi i øjeblikket er inde i en periode, hvor der udgives mange nye billedbøger med de gamle eventyr. Denne er med en for mig ukendt illustrator, der har lavet de store, ofte dobbeltsidede billeder i en let komisk, lidt overkrøllet stil, dog knap så krøllet som Ole Lund Kirkegårds illustrationer. I modsætning til Kirkegårds ufarvede stregtegninger er disse udstyret med en farverigdom og en farvestyrke, der er med til at understrege det barokmiljø fra 1600 tallet, historien udspilles i. Farvelægningen er levendegjort med prikker, der virker som et svagt rastenet à la avisbillede nogle steder og danner mønstre andre steder. Det er en skam, at H. C. Andersen skrev på dansk, for det binder os til ikke at ændre noget ved originalteksten, hvorimod man ved en oversættelse bedre kunne tillade sig at modernisere sproget. Stor linieafstand og god typografi opvejer ikke helt, at der et par steder er temmelig lange stykker at læse, og stykkerne er lange, for bogens format erA4 i højden, men adskilligt mere i bredden. Selvlæsning fra sidst i 3. kl. Oplæsning fra 6 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Dagmar Nielsen (børn)

d. 5. apr. 2019

Teksten er forsigtigt tillempet moderne retskrivning, men følger i øvrigt originalen. De grove og i nogen grad groteske illustrationer fanger højdepunkterne ind i en egen sær, tung stemning, der forstærkes af det lidt triste farvevalg. Alle konturer består af prikker og pletter, som også går igen i udfyldningen af baggrunden. Denne teknik forstærker indtrykket af noget meget overlæsset og grumset og egentlig ikke særlig børnevenligt.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gitta Jürgensen

d. 18. dec. 2018

Under den blå stjernebeklædte tronhimmel går den splitternøgne kejser med scepter, krone og behårede ben i røde sko, mens børnene peger og 1er. Denne herlige og meget illustrative forsidefanger blikket og danner en fin optakt til Maj Fagerbergs veloplagte og rammende billedtolkning af H. C. Andersens evigtaktuelle eventyrklassiker. De store, fortællende og detaljefylte akvarelleropruller med humor og liv alle eventyrets centrale scener. Vi er med på det overdådige kejserpalads i guld og purpur, hvor en herlig, overpyntet og flæsebesat kejser spankulerer rundt og hos deslibrige, snu vævere. Billederne har en 'grundstemning' af eventyr og gamle dage, men for at understrege det tidløse tema og trække trådene op til vores tid er der i interiør og påklædning en sjovog broget 'stilforvirring' - et mix af både gammelt og nyt. Det er billeder, som på en vellykket måde bruger farver, detaljer og persontegning til at understrege eventyrets ide og tema. F.eks denhykleriske, prangendeoverklasse sat op over folket, der optræder som en udflydende grå masse. Men på det allersidste opslag, da barnet afslører kejseren, træder folkemængden ud af anonymiteten ogstråler i hele farveskalaen. Vi har i forvejen bl.a. Thormod Kiddes udgave af eventyret (mailings, 1992) i helt anderledes mere løs, karikeret streg. Denne nye udgave er nok den mestbørneappellerende og gennemførte. Den hører hjemme i toppen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Der et af H. C. Andersen morsomste og mest kendte eventyr, som i denne billedbogsudgave får sin evigtgyldigt afslørende satire pudset af og ført helt up to date. På en usædvanlig fornøjeligmåde, thi den indbildske, men såre menneskelige kejser optræder i nærmest solkongeagtige gevandter og omgivelser, men med et hof og indbyggere af højst nutidigt tilsnit. Der er både grov og hårfinkarikatur i latterliggørelsen af det opskruede blændværk og i hyldesten af den folkelige sunde fornuft, alt i den dejligste og herligt detaljerede akvarel. At Maj Fagerberg leger med to forskelligeperioder føles ikke som stilbrud, men som en fin accentuering af satiren. Loyal mod teksten lader hun brodden stikke lige ind i vor hverdag. Levende, fængende og meget morsomt for både børn ogvoksne. Bogen føjer sig smukt til den efterhånden lange række af fornemt illustrerede H. C. Andersen-billedbøger.


litteratursiden.dk

d. 20. nov. 2019

af

af

Anne Birgitte Hundahl

d. 20. nov. 2019

Et genialt eventyr, der måske burde læses oftere af voksne end af børn. Men også børn får noget ud af det. Forlaget Carlsen har udgivet en række af de kendte og klassiske eventyr i serien ’Mine første...



Informationer og udgaver