Bogen henvender sig læsere med interesse for Kina. Den appellerer også til dem, der har hang til litteratur om menneskeskæbner. De enkelte afsnit kan bruges som supplerende undervisningsmateriale, der viser den menneskelige side af Kinas dramatiske historie.
Med sin geografiske størrelse, store befolkning og økonomiske vækst, har Kina længe lignet en udfordrer til USA's hegemoni. Den økonomiske krise har kun forstærket dette billede. Forfatteren er født i Beijing, men emigrerede til London i 1997. Hun er kendt for Kinas døtre. Bogen består af beretninger, som forfatteren har samlet ind på en rejse gennem Kina. De interviewede fortæller om de lidelser og glæder livet har budt dem. Undervejs får læseren et blik i Kinas udvikling, landets traditioner og de menneskelige konsekvenser af det store skridt frem og kulturrevolutionen. Læseren møder en "Reform gennem Arbejde"-fange, en datter af en kontrarevolutionær, en nyhedssanger og en soldat, der deltog i den lange march, blandt de mange skæbner som forfatteren blotlægger.
I Xinrans bog Kinas døtre fortalte kinesiske kvinder om deres livsforhold. Her er det ikke et køn, men en generation der er udgangspunket for beretningerne fra virkelighedens verden. Blandt de mange faglitterære titler om Kina er bogen værd at bemærke.
Kinas vidner er et indsigtsfuldt og følsomt portræt af en kinesisk generation. Et vigtigt vidnesbyrd om Kinas nyere historie.