Bogen henvender sig til historie- og arkæologiinteresserede, specielt i klostre og middelalderhistorie generelt i Danmark.
Forfatteren er arkæolog og har skrevet et par bøger om enkelte klostre i Danmark. Denne bog giver et detaljeret og tematisk ordnet overblik over en mangfoldighed af viden som man kan uddrage af de arkæologiske fund af de mere end 100 klostre der har eksisteret i Danmark. Bogen gennemgår stort og småt: Ordener, stiftere, grundplaner, anlæg, kirker, bygninger. Den forsøger at udlede hvad der foregik i dem: Økonomi, håndværk, lægekunst, begravelser og selvfølgelig det religiøse liv. Ligeledes beskrives de forskellige faser eller kronologien i klostervæsnets historie i Danmark, deres tilblivelse (og nedrivning), nonner, munke og brødre. Den tematiske opbygning gør den også egnet som opslagsbog. Bogen er rigt illustreret med kvalitetsfotoer, kort, rekonstruktioner. Sprogligt let tilgængelig.
Aalund Jensens Middelalderens danske cistercienserklostre indeholder afsnit om et dusin danske klostre. Af ældre titler findes fx Gyldendals bog om danske klostre, 2004, og Kirker og klostre i Danmark, 1998. Dog er ingen tilnærmelsesvis så arkæologisk systematiske som denne bog.
Bogen må vel betegnes som det pt. ultimative arkæologiske værk om klostrene i Danmark.