Bøger / faglitteratur / biografier

Knud Rasmussen : kongen af Thule


Beskrivelse


Med særlig vægt på de mange ekspeditioner og Knud Rasmussen (1879-1933) som polarforsker og helt placeres han som en del af sin samtid og som menneske på godt og ondt.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. feb. 2009

af

af

Sune Hundebøll

d. 18. feb. 2009

Bogen henvender sig til folk med interesse for polarforskning, og dem der vil læse om opdagelsesrejser. Den belyser desuden dele af det historiske forhold mellem Grønland og Danmark.

Forfatteren er mag.art. et cand.mag. Han har flere bøger bag sig, fx Spor over isen, der omhandler den litterære Grønlands-ekspedition. Bogen beretter om den store danske polarforsker Knud Rasmussen. Han voksede op i Grønland. Som 12-årig kom han til Danmark for at starte i en rigtig skole. Han endte med at stå med en fod i to forskellige kulturer; den grønlandske og den vesteuropæiske. Denne kulturelle dobbelthed blev drivkraften i hans liv. Læserne kommer med på den litterære Grønlands-ekspedition, der blev afsatsen for Knud Rasmussens liv som polarforsker. Herefter følger oprettelsen af handelsstationen i Thule og de legendariske Thule-ekspeditioner. Retssagen i Haag, der afgjorde tvisten mellem Danmark og Norge om herredømmet over Østgrønland, er også et af de centrale temaer.

Der findes en række biografier om Knud Rasmussen. Denne bog udmærker sig ved sin grundighed. Det er en revideret udgave af samme titel der udkom i 1995.

Bogen bygger på arkivmateriale der ikke har været anvendt før. Læseren får en grundig og velformuleret indførelse i Knud Rasmussens liv, i særdeleshed de mange spændende ekspeditioner. En velfungerende bog om en af virkelighedens eventyrere.


Berlingske tidende

d. 20. mar. 2009

af

af

Niels Houkjær

d. 20. mar. 2009


Weekendavisen

d. 6. mar. 2009

af

af

Marianne Krogh Andersen

d. 6. mar. 2009


Politiken

d. 14. mar. 2009

af

af

Jes Stein Pedersen

d. 14. mar. 2009


Bogmarkedet

Årg. 155, nr. 5 (2009)

af

af

Jens Jørgen Kjærgaard

Årg. 155, nr. 5 (2009)