Bøger / faglitteratur

Knytnæven mod øst - Langelandsfort : fra kampanlæg til national seværdighed


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med Langelandsfortets 60 års jubilæum.

Militær- og lokalhistorisk skildring af Langelandsfortet, der med sin placering skulle hjælpe NATO og Danmark mod potentielle sovjetiske angreb under den kolde krig.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. sep. 2013

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 18. sep. 2013

Smal målgruppe af militærhistorisk interesserede, lidt bredere alle der gerne læser om 2. verdenskrig. Kan bruges til skoleopgave fra og med folkeskolens ældste klasse.

Militærhistorisk og lokalhistorisk skildring af Langelandsfortet, der med sin placering skulle hjælpe NATO og Danmark mod potentielle sovjetiske angreb. Bogen er skrevet og redigeret af Peer Henrik Hansen, der er afdelingsleder på Koldkrigsmuseum Langelandsfort. Har desuden bidrag fra historikerne Gese Friis Hansen og Henrik Brandt, og af Filip Nielsen, der gjorde tjeneste på fortet som befalingsmand. Vi er med fra første spadestik 22. marts 1952. Der er overskrifter som "Da den kolde krig kom til Langeland", "Spioner ved fortet, "Myten om kanonerne på Langelandsfortet". Kanonerne er i øvrigt fremstillet af Skoda fabrikkerne og måske oprindeligt fra slagskibet Gneisenau. Filip Nielsen, der skriver artiklen om kanonerne afslutter lakonisk om kanonernes skæbne: "De blev senere hentet af en skrothandler fra Hamborg". Langelandsfortet afslutter sin aktive militære historie i 1993, huser kortvarigt flygtninge i regi af Røde Kors. I 1994 starter ideen med at lave et koldkrigsmuseum, og i 1997 åbner Nordeuropas første koldkrigsmuseum. Peer Henrik Hansen har bl.a. også skrevet På afgrundens rand : Cubakrise 1962, den kolde krig og Danmark.

Oplagt at sammenligne med fx I paddehattens skygge : Stevnsfort 1953-2013.

Relativ smal målgruppe, især på biblioteker med lokal tilknytning omkring Langelandsfortet.


Krigshistorisk tidsskrift

Årg. 50, nr. 1 (2014)

af

af

Søren Duus Østergaard

Årg. 50, nr. 1 (2014)


Fynske årbøger

2014

af

af

Jesper Thestrup Henriksen

2014