Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Koala


Beskrivelse


Om Australiens teddybjørn, det fredede pungdyr koalaen, dens udseende, udbredelse, levevis, formering og unger og dens forhold til mennesker.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. sep. 2000

af

af

Ulla Møller

d. 15. sep. 2000

Mange begynderlæsere, især drenge, holder af at læse faglitteratur. Serien Læs dansk fakta er et godt supplement til de mange skønlitterære titler for de 8-9årige. I år har OL i Australien øget interessen for bøger om dette land. Her er to lette af slagsen. De fortæller om to af Australiens i alt 176 arter af pungdyr, koalaen og kænguruen. Bøgerne er ens opbygget og fortæller i korte afsnit med verssat tekst om dyrenes udseende, deres måde at bevæge sig rundt i naturen, levevis, parring og naturligvis meget om den helt specielle yngelpleje. Herudover er der et afsnit om deres muligheder for overlevelse. Sidst i bogen om kænguruen fortælles om kænguruer på vejene. Bogen om koala slutter med en anekdote om, hvordan den lille pungbjørn er model for alverdens teddybamser. Den er ikke helt troværdig da Theodore Roosevelt næppe har mødt en koala på sin berømte jagttur. Skønt teksten er kort, er den ikke altid lige let at forstå, og man savner nogle mere informative illustrationer i stedet for de få tegninger og de traditionelle sort/hvide- og farvebilleder. Bøgerne slutter med et par litteraturhenvisninger. Flere titler kunne være nævnt f.eks. Den truede koala, 1991, der er sværere og et par ældre titler om kænguruer.


Bibliotekernes vurdering

d. 15. sep. 2000

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 15. sep. 2000

Med de to udgivelser Koala og Den store røde kænguru omfatter serien Læs dansk fakta nu 14 titler. Bøgerne, som er læsepædagogisk bearbejdede med et lixtal på 18-19, er meget velegnede til faglig læsning fra slutningen af anden klasse. Teksten er verssat og fylder ca. halvdelen af bogen. Den indeholder mange oplysninger og tal, så man føler sig godt informeret om kænguruens og koalaens levevis, truslerne mod dem, men også mere fornøjelige oplysninger som fx den historiske baggrund for teddybjørnen og Peter Plys er der blevet plads til, uden at det er gået ud over læsbarheden. Billederne, som er fotos i både s/h og farver, må følge bogformatet og er bortset fra indledningsfotoet ret små, men nuttede. Der er stikordsregister og en ultrakort litteraturliste.