Bøger / faglitteratur / bibliografier

Komintern og de dansk-sovjetiske relationer


Beskrivelse


Midt under Anden Verdenskrig besluttede Stalin stort set over en nat at nedlægge den Kommunistiske Internationale, Komintern. Organisationen havde indtil da været omdrejningspunkt for den kommunistiske verdensbevægelse og et vigtigt redskab for sovjetisk udenrigspolitik. Efter alliancen med vestmagterne forekom en opløsning at være et vigtigt signal, så Stalin frisatte sine udenlandske kammerater. Eller gjorde han? Bogen har samlet danske og udenlandske forskere for at gøre status over forskningen i Komintern og de dansk-sovjetiske relationer og er første skud på stammen af et dansk-russisk samarbejde om i fællesskab at forstå vor nyeste fortid.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. jan. 2013

af

af

Søren Brunbech

d. 25. jan. 2013

Målgruppen er historikere og historiestuderende og læsere med særlig interesse i kommunismens historie i det 20. århundrede og Moskvas indflydelse på de nationale kommunistpartier.

8 danske, 5 russiske og 1 tysk forsker gør i denne antologi status over forskningen i den Kommunistiske Internationale, Komintern. De bidrager med ny viden om organisationen og dens betydning for den kommunistiske verdensbevægelse og for den sovjetiske udenrigspolitik, bl.a. på baggrund i studier i nyt kildemateriale der er blevet tilgængeliggjort i russiske arkiver. Særligt undersøger de omstændighederne omkring Kominterns formelle nedlæggelse i maj 1943 og hvordan Stalin omdannede apparatet, så han kunne opretholde styringen af de ikke-sovjetiske kommunistpartier, bl.a. det danske DKP. Antologien rummer både historiske analyser af Kominterns virke og artikler om tilgangen til arkiverne og om den biografiske forskning i kommunismen.

Der er en omfattende litteratur om kommunismens historie i det 20. århundrede. En af bogens bidragydere, Niels Erik Rosenfeldt, har udgivet en grundig fremstilling af Kominterns brogede historie Verdensrevolutionens generalstab, 2011.

En antologi der er blevet til på baggrund af et fælles dansk-russisk indsamlings- og forskningssamarbejde om Komintern og de danske kommunister. Den består bl.a. af en række kildetunge videnskabelige artikler, der dog ikke er vanskeligere tilgængelige end at de også kan læses af interesserede udenfor de professionelle historikeres kreds.


Weekendavisen

d. 11. jan. 2013

af

af

Hans Mortensen

d. 11. jan. 2013


Journalen

2013, nr. 2

af

af

Andreas Skov

2013, nr. 2



Informationer og udgaver