Bøger / faglitteratur

Kongen og Dronningen af Grønland


Beskrivelse


Debatbog der går tæt på Kongehuset.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. maj 2009

af

af

Tove Delica

d. 11. maj 2009

Læsere med mere end almindelig interesse for kongehusets forhold og med en vis portion senationslyst vil nyde denne bog. Titel og presseomtale vil udlåne bogen for en tid.

Bogen er en efterfølger til 1015 København K, 2007 og sætter på samme måde sit kritiske, og ifølge forfatteren kærlige, fokus på kongehuset og især dets økonomi. Forfatteren har med stort besvær undersøgt, hvad vore skattekroner går til udfra den betragtning, at budgetterne skal være gennemskuelige, så vi kan vurdere, hvad vi får for pengene. Hun gennemgår uden den mindste respekt, hvad de kongelige laver for deres apanage og kommer med vidtgående forslag til ændringer i retning af at modernisere institutionen. Vi kommer også omkring de kongeliges manglende religionsfrihed og ytringsfrihed, deres ansvarsfrihed osv. og der plæderes for at alle, især kronprinsparret, arbejder mere og strammer deres profil betydeligt. Mest vidtgående er forslaget om, at Frederik og Mary sættes i lære på Grønland til Margrethe dør! Bogen er skrevet i en personlig og snakkende stil og er let at læse.

Blandt de mange bøger om kongehuset, kan jeg kun finde forfatterens forrige bog at sammenligne med i stil og indhold.

Bogen giver et respektløst eller forfriskende, alt efter holdning, indspark til en diskussion om monarkiets stilling og fremtid. Dog synes jeg, at tonen er ubehagelig, nærgående for ikke at sige flabet, og det svækker i mine øjne seriøsiteten. Samtidig er det dog også velgørende med en barsk kommentar i pressens strøm af sædvanlig ros.


Berlingske tidende

d. 15. maj 2009

af

af

Karen Margrethe Schelin

d. 15. maj 2009