Bøger / faglitteratur til børn

Kort og godt om danske krige


Beskrivelse


Omtale af danske krige fra år 790 og til og med 2. verdenskrig. Hver krig beskrives med faktaboks, et kort, illustration samt få siders tekst. I slutningen af bogen nævnes bl.a. krigenes kilder, kongerækken og litteraturliste.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. sep. 2000

af

af

Hans Michelsen

d. 13. sep. 2000

Ved en dansk krig forstår forf. en konflikt, der løses med en egt. krigshandling, som strækker sig over mindst 2 år, ligesom erobring af kongemagten eller af landområder skal være i centrum for begivenhederne. Endelig skal begivenhederne have haft væsentlig betydning for Danmark som nation. Bogen er en fortælling om de krige, Danmark gennem tiderne har været involveret i. Der medtages 24 episoder, og på trods af at den seneste regulære danske krig er De slesvigske Krige, 1864, medtages Anden Verdenskrig. De enkelte afsnit følger en fast opbygning med en faktaboks (som til overflod grundigt forklares indledningsvis), et kort, 1 helsides ill. og ca. 2,5 siders tekst samt knap en halv blank side. Det er ikke megen plads til reel oplysning. Læseren vil savne, at det hele sættes ind i en større sammenhæng, historisk eller f.eks. statsretsligt. Ill., kort og tekstbokse er flot lavet, og teksten er lettilgængelig, men af og til letbenet (danske tab under 2. verdenskrig: "Den nationale stolthed"). Bogen, der på ingen måde er krigsforherligende, vil kunne anvendes af elever fra folkeskolens ældste klasser. Der findes intet andet på dansk, der udelukkende gennemgår danske krige.


Bibliotekernes vurdering

d. 13. sep. 2000

af

af

Hans Radsted (skole)

d. 13. sep. 2000

Fredelige danskere, hvoraf mange tilsyneladende er skeptiske over for alt for meget samarbejde med Europa, men når man som her får 24 danske krige præsenteret, har vi bestemt ikke altid været fredelige og vi har før blandet os vidt om i Europa. Bogen er ikke en beretning om krig, men en kort historisk gennemgang af danske krige siden de tidlige vikingetogter. De er udvalgt efter fire kriterier, bl.a. skal de ha' varet mere ned to år og de skal ha' været af væsentlig historisk betydning for Danmark som nation. Hvert opslag er på fire sider, hvoraf en er præget af en stor farveillustration. Der er et lille kort og en boks med faktuelle oplysninger. Teksten er to-spaltet med en lille sats, og kan godt virke lidt opremsende. Den kan læses med udbytte fra ca. 14 år. Der er et afsnit om kilder, en overblikstavle, en kort beretning om vore modstandere, kongerækken og en meget fyldig litteraturliste. Den lille bog giver mange oplysninger fra sig, og den interesserede læser får et godt og tankevækkende overblik over disse vigtige politiske begivenheder i vor fælles historie.


Folkeskolen

Årg. 117, nr. 48 (2000)

af

af

Steen Brastrup

Årg. 117, nr. 48 (2000)


Militært tidsskrift

Årg. 130, nr. 1 (2001)

af

af

Claus E. Andersen

Årg. 130, nr. 1 (2001)