Bøger / faglitteratur til børn

Kort over det ukendte


Beskrivelse


Om kartografiens historie, kort og globuser og om de folk, der har lavet dem, fra de ældste tider til den moderne teknologi.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. mar. 1996

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 14. mar. 1996

Bogen, der udsendes i serien Spændende viden, handler om kartografi. Efter en kort anekdotisk indledning fortælles om landkortets grundprincipper. Så følger en kartografisk historisk gennemgang fra de første kort og beregninger over jorden, de forskellige projektionsformer og produktionsmetoder frem til nutidens satellitfotos og computertegnede kort. Bogens sidste halvdel fortæller om jordens skjulte landskab, havbunden og kortlægningen af denne samt tegning af kort over stjernehimlen og planeter. Alle afsnit starter med en historisk indfaldsvinkel for senere at gå mere over i det fagligt geografiske. Typisk for vor tids fagbøger er den gennemillustreret med flotte fotos og tegninger, og tekst og billedstof deles om pladsen. Udover indholdsfortegnelse er der ordforklaring, stikord, medieliste samt en tidstavle, der giver historisk overblik over emnet. Bogen har en logisk videnskabelig opbygning, så læseren føres frem til målet: Indsigt i og forståelse af kartografi. Fagligt og sprogligt kan bogen anvendes i natur/teknik og geografi fra 6. klasse og opefter samt supplere emner i matematik omkring landmåling.


Bibliotekernes vurdering

d. 14. mar. 1996

af

af

Susanne Thøfner

d. 14. mar. 1996

Bogen fortæller løst og fast om kort og korttegning, ikke blot om landkort, men om søkort, globuser, kort over himmelrummet m.m. Et af de emner, bogen især koncentrerer sig om, er de forskellige måder, hvorpå man kan gengive landskabets form, højdeforskelle og afstande. Desuden lægges der stor vægt på at fortælle om de forskellige projekteringsmetoder, kartograferne gennem historien har brugt til at gengive den runde klode todimensionelt med samt på at vise nogle af de forskellige opmålingsmetoder gennem tiderne, lige fra triangulation til ekkolod. Bogen afsluttes med en tidstabel, en kort ordliste og en lille litteraturliste, der også omfattter cd-rom, samt et stikordsregister. Bogen fremtræder nydeligt med flere af sine farvelagte ill. som appetitvækkere på den hvide forside. Den har et afvekslende layout, hvor den mundrette tekst med sine ret korte sætninger brydes af utallige fotos og tegninger med tilhørende tekst samt af uddybende tekst, spændende facts, citater o.l., der er sat på en anden baggrundsfarve. Her er ikke tale om nogen skolebog, men om en bog, der kan selvlæses, også i småbidder, af facts/teknik/naturglade børn, fra 12-13 år.



Informationer og udgaver