Bøger / skønlitteratur / roman

Kosmos


Beskrivelse


Vi er i Polen. To unge mænd tager på ferie, hvor de slår sig ned på et spøjst herberg. De finder en hængt pind, en hængt fugl og snart dør en kat. Hvad sker der, hvorfor sker det, hvem begærer hvem og hvordan konstrueres en fortælling?

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. dec. 2012

af

af

Jacob Holm Krogsøe

d. 5. dec. 2012

Til læsere af modernistisk, og generelt eksperimenterende, litteratur, hvor der søges efter indhold i en verden, og en litteratur, hvor den store mening er væk. Det er en udfordrende roman, som vil ramme en smal målgruppe, men er samtidig er vigtigt stykke litteraturhistorie - man skal dog ikke forvente et stort udlån.

Kosmos, skrevet i 1965, er en fabulerende og modernistisk fortælling, hvor der intelligent leges med fortælleformer og genrer. På overfladen kunne romanen minde om en kriminalroman, men det går hurtigt op for læseren, at der er helt andre ting på spil. Begær og selve tilblivelsen af en historie er nøgleordene. To unge mandlige studerende ankommer til Tatrabjergene, hvor de skal holde ferie. De bliver hurtigt opslugt af deres begær efter at finde forklaringsmodeller på mystiske hændelser, og snart bliver det også svært for læseren, at afkode hvad der sker. Efter romanen følger et efterskrift af Krzysztof Stala, der er lektor på Københavns Universitet: og det kan være en nøgle til romanen, men det bliver også tydeligt, at der ikke findes en endegyldig tolkning.

Hos Witold Gombrowicz er der ligheder med forfattere som Kafka, Camus og Satre, og selvom der er stor forskel på forfatterne, og deres værker, så er det spændende at læse bøger, der både udfordrer læseren og selve litteraturens virkemidler og genrer.

Kompliceret og velskrevet roman fra 1965, som fortjent har en plads i litteraturhistorien og som nu også kan få en plads på de danske folkebiblioteker i en dansk oversættelse.


Politiken

d. 8. dec. 2012

af

af

Mikkel Bruun Zangenberg

d. 8. dec. 2012


Jyllands-posten

d. 12. jan. 2013

af

af

Erik Svendsen

d. 12. jan. 2013


Weekendavisen

d. 30. nov. 2012

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 30. nov. 2012