Kortroman, der i samtiden gav anledning til stor debat om ægteskabet og manden og kvindens stilling i samfundet. Vil interessere klassikerlæsere og især dem, der gerne læser russisk litteratur.
Da Lev Tolstoj skrev "Kreutzersonaten" i 1889 havde han for længst slået sit navn fast med "Anna Karenina" og "Krig og fred". Nu sad Tolstoj på sit gods og filosoferede over menneskehedens fordærvede liv. Rigdom og materialisme fordærvede, men intet var dog så nedbrydende for det moderne menneske som kønsdriften. Det er budskabet i den historie, som bogens jegfortæller hører i løbet af en lang nat på en togtur. Medpassageren Pozdnisjev har i jalousi dræbt sin kone, der bedrog ham, og det er hans fortælling om sit ulykkelige ægteskab, der er rammen for romanen.
Det er godt, at "Kreutzersonaten" nu igen kan læses i en frisktrykt bog, om end oversættelsen er henved 100 år gammel, hvilket let fornemmes i en bedaget stil og translitteration. Romanen fortjener altså en ny og tidssvarende oversættelse, og så kan vi måske også igen læse Tolstojs efterskrift, der bringes i de gamle danske oversættelser.
Filmen The last stationEfterspil til Kreutzersonaten fra 2010 behandler også temaet om Tolstojs splittelse mellem sine idealer og kærligheden til sin hustru. Romanens betydning i samtiden beskriver Peter Ulf Møller i sin doktorafhandling Efterspil til KreutzersonatenFilmen The last station fra 2010 behandler også temaet om Tolstojs splittelse mellem sine idealer og kærligheden til sin hustru. Romanens betydning i samtiden beskriver Peter Ulf Møller i sin doktorafhandling .