Bøger / faglitteratur / biografier

Krigsrådens datter : anonyme skæbner i guldalderens København


Beskrivelse


Om krigsråd C. Mørks (1759-1813) opvækst og karriere, om hans ugifte datter Emilie Henriette Mørks (1794-1864) liv og værk, samt om kvindestiftelsen i Krigsråd Mørks Minde og dens beboere gennem tiden.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. jan. 2011

af

af

Anny Skov Madsen

d. 4. jan. 2011

Bogen er et godt eksempel på at privat slægts- og arkivforskning kan føre til et veldokumenteret værk med almen interesse om guldalderens København.

I Lille Kannikestræde i København ligger stiftelsen Krigsraad Mørks Minde, der blev etableret i 1865, og hvis formål det var at huse enker og ugifte kvinder. Stiftelsen blev oprettet af Emilie Henriette Mørk (1794-1864). Hun var datter af krigsraad C. Mørk (1759-1813). Bogen består af tre dele: krigsrådens opvækst og karriere, den ugifte datters liv og værk samt om kvindestiftelsen og dens beboere gennem tiden. Store og små begivenheder kædes fint sammen, så man får et godt overblik. Forfatteren blev i 1991 beboer i stiftelsen, og det vakte interessen for at forske i baggrunden for stedets og dets beboeres historie.

H. E. Nørregård-Nielsen: Gyldne dage og mørke nætter, 2000 er et indblik i kendte og ukendte menneskers hverdagsliv i det indre København. D. Sondrup Andersens Guldalder uden forgyldning, 2004 er om forholdet mellem kønnene.

Et spændende kulturhistorisk værk, der på baggrund af et omfattende kildemateriale, fortæller levende om anonyme københavneres liv i guldalderen ud fra ejendommen Krigsraad Mørks Minde. Med familien som eksempel får man god viden om boligforhold, sociale forhold, samfundsstruktur og levevilkår. Det hele er holdt op mod vigtige begivenheder i tiden i både ind- og udland.