Bøger / faglitteratur

Kunsten at være bange : om frygt og helte


Detaljer

Seneste udgave, Bog


Sprog
dansk
Omfang
310 sider, ill. (nogle i farver)
Udgivet
2018
Ophav

Beskrivelse


Beskrivelser af frygt, helte og antihelte gennem litterære tekster, forskningsresultater og forfatterens egne oplevelser med nærdød og mødet med fremmede. Emner som krig og krigstraumer, terror, flygtningekriser, immigration, sygdom og død behandles i et nutidigt og historisk perspektiv.

Indhold

Pas på! Heltene kommer ; Frygt (Frygt og angst ; Frygtens krop og tanke ; Er frygten stigende eller faldende ; Frygtens nødvendighed ; Frygten for frygten ; Justering af frygten ; Risikokultur ; Medierne konstruerer frygt) ; 1. del (Helte (Den heltemodige indsats ; Heltetyper ; Den heroiske leder ; Modhelte og antihelte ; Alle kan lære at blive en helt ; Helte i verdenslitteraturen ; Den danske helt) ; Krig (Krigen er vundet, freden er tabt ; Post traumatisk stressforstyrrelse, PTSD ; Krigsfrygtens retorik har ændret sig med tiden ; Traumekulturen dannes ; Krigsoplevelserne er mere end PTSD ; Krigstraumerne husker man ikke, men man glemmer dem aldrig ; Viktor Frankl og Simon Wiesenthal (Logoterapien ; Den fællles humanitet ; Kunsten at finde mening og at kunne tilgive)) ; Flugt (Basal tillid ; Kulturforskellene ; Flygtningetraumer ; At miste sin skygge ; Nostalgi ; Emigranters og flygtninges hjemlængsel ; Eksillitteraturen ; Henry Krystal og Sara Omar (Kunsten at være troskyldig ; Kunsten at kæmpe med ordets kraft)) ; Terror (Terror er en iscenesættelse af frygten ; Terrorsismens psykologi ; 1. Attentatet på justitspalæet - Bogota den 5. november 1985 ; 2. The World Trade Center - Manhattan den 11. september 2001 ; 3. Det kollektive selvmord i Jones Town - Guyana den 18. november 1978 ; Antanas Mockus ; Jim Jones (Kunsten at undgå at blive forført)) ; Katastrofe (Den folkelige opfattelse af heroisme ; Jordskælvet i San Francisco, 18 april 1906 ; Terrorangrebet, 11. september 2001 ; Posttraumatisk vækst ; Katastrofe-utopi ; Kvinder som helte (Kunsten at være en helt, når man er kvinde))) ; 2. del (Uspecifikke sygdomme : de arbejdsbetingede stresstilstande (Vi har de sygdomme, som samfundet fortjener ; Træthedens historie ; Træthed er et modernitetens symptom ; George M. Beard, Knud Pontoppidan og Nadja Prætorius (Kunsten at kunne indrømme sine fejl)) ; De specifikke sygdomme : kræftsygdommene (Frygten for kræft : en bibliografi ; Positivitet som behandling ; Positiv psykologi ; Frygten for frygten for kræft ; Susan Sontag og Barbara Ehrenreich (Kunsten at være negativ og skarp)) ; Ensomhed ("Den onde ensomhed" ; "Den gode ensomhed" ; Ensomheden og fællesskabet ; Frygten for ensomhed er et eksistentielt grundvilkår ; "Oh solitude" ; Buddhistisk retreat ; Kristendommens stilhed ; En buddhistnonne og en russisk pilgrim (Kunsten at få "den onde ensomhed" til at blive til "den gode ensomhed")) ; Døden (Frygten for at blive levende begravet ; Dødsattesterne ; Nærdødsoplevelsen ; Mere end blot psykose ; William James og Eben Alexander (Kunsten at blive født))) ; Heltens rejse (Kunsten at være bange)


Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. juli 2018

af

af

Grethe Lorentzen

d. 24. juli 2018

Om frygt og modet til at stå op imod den. En kulturhistorisk rejse i frygt og heltemod. Til kultur- og samfundshistorisk interesserede.

Beskrivelser af frygt, helte, antihelte og modhelte gennem litterære tekster, forskningsresultater og Peter Elsass egne oplevelser med nærdød og mødet med fremmede kulturer i krig og fred. Han behandler emner som krig og krigstraumer, terror, flygtningekriser, immigration, sygdom og død i et nutidigt og historisk perspektiv, og under hvert emne fortæller han om sine personlige helte. Peter Elsass er professor i klinisk psykologi og har bl.a. udgivet Kunsten at være alene, hvorfra der indgår et kapitel her i ny belysning om ensomhed. Med bogen følger filmen http://video.ku.dk/kunsten-at-vaere-bange, der indeholder 10 samtaler om frygt og helte. Litteraturliste, noter og illustrationer.

"Kunsten at være bange består i at kæmpe med ordets kraft", eller at turde "forcere et hegn, man ellers skal bevæge sig langs med", siger Elsass, og han giver flere gode, både nu- og fortidige eksempler på helte, der har gjort eller gør netop det, som fx Sara Omar, der med romanen Dødevaskeren har skaffet sig dødsfjender. Bogen er velskrevet, tankevækkende læsning med en personlig vinkling.

FrygtHelte og antihelteKunsten at være alene er et essay om den frygtkultur, forfatteren hævder vi lever i. Helte og antihelte er en litteraturkritisk mosaik Kunsten at være aleneFrygt er et essay om den frygtkultur, forfatteren hævder vi lever i. er en litteraturkritisk mosaik Kunsten at være aleneFrygt er et essay om den frygtkultur, forfatteren hævder vi lever i. Helte og antihelte er en litteraturkritisk mosaik .


P [online]

d. 31. okt. 2018

af

af

Camilla Grønlund

d. 31. okt. 2018


Ugeskrift for læger [online]

d. 21. jan. 2019

af

af

Trine M. N. Hansen

d. 21. jan. 2019


Kristeligt dagblad

d. 15. aug. 2018

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 15. aug. 2018


Jyllands-posten

d. 23. sep. 2018

af

af

Mikael Jalving

d. 23. sep. 2018