Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Kunsten at være menneske : en studiekreds om Camus og eksistensen


Beskrivelse


Introduktion til de eksistentialistiske forhold i Albert Camus forfatterskab. Henvender sig til studiekredse, men kan læses af alle med interesse for emnet.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. sep. 2023

af

af

Lars Hovgaard

d. 29. sep. 2023

Introduktion til de eksistentialistiske forhold i Albert Camus’ forfatterskab. Henvender sig til studiekredse, men kan læses af alle med interesse for emnet.

Bogen består af otte afsnit, der hver især behandler et eller flere af Camus' hovedværker, herunder "Sisyfos-myten", "Den fremmede", "Pesten" og "Faldet". Hvert kapitel præsenterer det pågældende værk med et kort handlingsreferat, hvorefter et bestemt eksistentialistisk tema fremhæves og diskuteres, eksempelvis menneskers livssyn, moral og reaktioner på katastrofer. Afsnittene slutter med en række spørgsmål til overvejelse eller samtale i studiekredse.

Jakob Brønnum rammesætter på en struktureret og overskuelig måde de eksistentialistiske forhold i Albert Camus’ forfatterskab. Bogen er dog stramt komponeret med korte afsnit, der derfor ikke egner sig til egentlige studier i hverken Albert Camus’ romaner eller eksistentialismen som filosofisk tema. Ikke mindst fordi Brønnum skriver delvist fortolkende. Til gengæld er det en god indføring i Camus’ vigtigste bøger og deres eksistentialistiske forhold. De fleste interesserede læsere kan være med, også udenfor studiekredse.

I Eksistentialisme redegør Johannes Sløk mere dybdegående for eksistentialismen, bl.a. også med udgangspunkt i Albert Camus.