Bøger / skønlitteratur / roman

Kviksand


Beskrivelse


Helga Crane, datter af sort far og hvid mor, føler ikke, at hun har fundet sin rette plads som lærer på en skole for sorte, men hvor hører hun så hjemme? Hos sin danske familie i Danmark eller i New York i de brølende 20'ere?

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. juli 2015

af

af

Anne Grete Jacobsen

d. 17. juli 2015

Roman om en ung mulatkvinde i sydstaterne i 1920'erne. Til læsere, som interesser sig for race- og kønsproblematik.

Nella Larsen, 1891-1964, voksede op i Chicago som farvet stedbarn i en ellers hvid, "ren" dansk-amerikansk familie. Hendes opvækst danner baggrund for romanen om Helga Crane, barn af en afro-caribisk indvandrer og en dansk mor. Helga Crane er lærer ved en anset skole for sorte i Syden. Men hun føler ikke, at det er det rette for hende, og derfor beslutter hun sig for at opsøge sin danske familie i Chicago, derfra går turen til Danmark via New York, inden hun ender i Syden igen.

Det er en vedkommende bog om en ung kvinde, som har problemer med at finde sin identitet. På et tidspunkt tror Helga, at hun kan finde ro sammen med sin mand, som er præst, men heller ikke religionen giver hende ro. Bogen er også en roman om raceproblemer for 90 år siden, og om de fordomme, der fandtes - og måske stadig findes - hos både hvide og sorte. Romanen er skrevet i 1928. Sprogligt fungerer bogen stadig i dag. Nærmest samtidig udkommer en anden oversættelse af "Kviksand", sammen med hele Nella Larsens forfatterskab på forlaget Arvids. Herværende oversættelse har bibeholdt lidt af den ældre tone, mens bogen fra Arvids er oversat til et mere tillempet moderne sprog.

Det er nærliggende at nævne Harper Lees 2 romaner, men også HjemNiceville og Niceville handler om raceproblemerDet er nærliggende at nævne Harper Lees 2 romaner, men også Hjem og handler om raceproblemer.


Berlingske tidende

d. 2. jan. 2016

af

af

Jørgen Johansen

d. 2. jan. 2016


Kristeligt dagblad

d. 7. jan. 2016

af

af

Kristine Kabel

d. 7. jan. 2016