Bøger / faglitteratur

Kvinderne i Kabul


Beskrivelse


Den amerikanske frisør Deborah Rodriguez tager til Kabul som hjælpearbejder i 2002 og grundlægger en kombineret frisørskole og skønhedssalon Kabul Beauty School, hvor hun kommer tæt på en række afghanske kvindeskæbner.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Lone Krøgh

2008

Forholdene i Afghanistan er i de senere år blevet skildret i en række meget læste bøger af forskellig karakter med forfatternavne som Hosseini og Seierstad som frontfigurer. Her er det en amerikansk frisør, som skildrer sit utrættelige arbejde med at stable en skønhedssalon og -skole på benene i et Kabul, hvor kvinder forventes at gå tildækket og i øvrigt at holde sig hjemme. Bogen henvender sig dels til læsere med interesse for Afghanistan, dels til læsere af Virkelighedens verden.

Frisøren Deborah Rodriguez kommer i 2001 til Kabul som nødhjælpsarbejder efter at være flygtet fra en voldelig eksmand i USA. Hendes mission bliver at hjælpe afghanske kvinder til at få selvstændighed gennem uddannelse og arbejde, og trods massiv modstand fra et bureaukratisk og mandsdomineret samfundssystem lykkes det hende at stable en interimistisk skønhedsalon og -skole på benene. Kvinderne står i kø for at komme ind på skolen, de fleste i et forsøg på at flygte fra grufulde skæbner med arrangerede ægteskaber, brutale mænd og ekstrem undertrykkelse. Der er mange farer i Kabul, men Rodriguez, der i mellemtiden er blevet afghansk gift, er en pragmatisk overlever. Bogen skildrer livagtigt det støvede og ufatteligt patriarkalske Kabul, og det er oprørende læsning.

Der er kommet mange skildringer fra et Afghanistan i undertrykkelse og nød, og denne nuancerer billedet yderligere.

Levende fortalt og bredt anvendelig skildring fra virkelighedens Kabul, hvor kvinders rettigheder ikke rangerer højt.


Berlingske tidende

d. 19. apr. 2008

af

af

Eva Pohl

d. 19. apr. 2008


Jyllands-posten

d. 8. maj 2008

af

af

Lone Nørgaard

d. 8. maj 2008


Politiken

d. 11. apr. 2008

af

af

Edel Hildebrandt

d. 11. apr. 2008


Bogmarkedet

Årg. 154, nr. 10 (2008)

af

af

Lone Kühlmann

Årg. 154, nr. 10 (2008)